Redacció
Redacció
La Policia Local de Rubí ha interposat a persones conductores de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), en els primers 11 mesos de 2023, gairebé 200 denúncies per infraccions a la normativa viària. La majoria, 114 sancions, per circular per voreres i zones de vianants.
El control policial, les campanyes de conscienciació i la implantació dels itineraris alternatius a l’illa per bicicletes i vehicles de mobilitat personal han reduït les infraccions en aquests espais del centre del municipi, però el cos de seguretat hi continua incidint per minimitzar-les encara més.
També s’ha denunciat no respectar semàfors en vermell (16), circular dues persones en un mateix VMP (15), no respectar senyals de prohibició (12) i d’altres infraccions com circular fent ús d’auriculars o del telèfon mòbil, amb taxa d’alcoholèmia superior a la permesa i per estacionaments indeguts, entre d’altres.
Normativa i sensibilització
Els Vehicles de Mobilitat Personal són dispositius elèctrics que permeten el desplaçament dels i les usuàries per la ciutat, com ara patinets, rodes i plataformes elèctriques, segways, hoverboards… La coexistència dels VMP amb les persones que circulen a peu pot suposar situacions de risc. Per aquest motiu, està prohibida la circulació dels VMP per les zones de vianants i les voreres, tal com recull el Reglament General de Circulació. Per l’illa de vianants, cal baixar del vehicle i caminar. Rubí disposa d’itineraris alternatius a l’illa de vianants que es poden consultar al web municipal.
L’edat mínima per circular en VMP és de catorze anys, és obligatori l’ús del casc i respectar les normes generals de circulació. Cal circular sempre per la calçada, a una velocitat màxima de 25 km/h, amb un sol ocupant per VMP. No s’hi pot circular amb auriculars o fent servir el telèfon mòbil.
L’equip d’agents cíviques fomenta el respecte a la normativa aturant els i les conductores de VMP, especialment patinets elèctrics, que incompleixen la normativa i que, en alguns casos, encara la desconeixen. Aquest curs, a més, les agents cíviques i la Policia Local ofereixen tallers sobre civisme i mobilitat segura dirigits a l’alumnat de secundària de la ciutat.
En aquestes sessions, s’explica la normativa i s’atenen les preguntes dels i les joves. Els centres educatius d’ESO, batxillerat i centres formatius poden programar els tallers a través del servei de Civisme i Relacions ciutadanes. Entre dilluns i dimarts, se n’han fet tres a 2n d’ESO de l’Institut L’Estatut.
NOTÍCIES RECENTS