El passat 15 de novembre, Rubí va patir pluges que van acabar en fortes inundacions i esllavissades a diversos punts. Per sort, ningú va patir mal, però tots vam veure vídeos i fotos on el risc per a les persones era més que evident. Aquest tipus de pluja torrencial és típica de la zona mediterrània, especialment durant els mesos de tardor. El problema, però, és que al llarg de l’últim segle els processos d’urbanització i el canvi climàtic global han agreujat l’impacte que aquests episodis tenen a les ciutats. El canvi climàtic a la zona mediterrània està comportant èpoques de sequera més llargues combinades amb episodis puntuals de pluges torrencials importants. Això vol dir que, molt probablement, les inundacions del 15 de novembre es repetiran amb més freqüència i amb més virulència.
Tots els agents públics i privats han d’actuar on puguin, i on l’Ajuntament té més capacitat d’actuació és en l’adaptació al canvi climàtic. I això vol dir, per exemple, implementar un Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic que inclogui mesures preventives i correctives en diversos aspectes. En el cas de les pluges torrencials, els esforços cal centrar-los principalment en la planificació urbanística i en l’estudi i millora de la capacitat de desguàs dels torrents, així com en el manteniment d’aquests i del clavegueram.
Ja ho venia a dir recentment un article d’Ignasi Mir; el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) és una oportunitat d’or per definir un Rubí on l’adaptació al canvi climàtic sigui un dels criteris principals a tenir en compte. Això vol dir, per exemple, no construir a prop de zones inundables i aplicar un urbanisme capaç d’abordar aquests períodes de pluges intenses.
Un dels punts més perillosos del 15 de novembre va ser el torrent de Can Xercavins, que va arribar a desbordar clarament. Doncs bé, aquest és un punt conflictiu que va motivar que des de l’AUP, gràcies al mateix Ignasi, presentéssim al·legacions al POUM. No tenir en compte aquestes al·legacions podria ser un problema important; el torrent de Can Xercavins, teòricament, hauria de suportar pluges molt superiors a les del 15 de novembre sense desbordar, però la realitat és que no ho fa. Per tant, calen actuacions urgents per evitar el seu desbordament i, sobretot, mals majors.
Des de l’AUP, seguim pensant que un bon pas seria un Pla Director de la Riera, proposta que vam presentar en forma de moció el gener del 2017. L’objectiu seria integrar la Riera a la ciutat com a eix vertebrador des de diversos punts de vista: social, ecològic, ambiental, de mobilitat. També s’hi esmenta la necessitat d’estudiar-ne els riscos i mesures correctives que s’haurien de fer per tal de minimitzar l’impacte dels episodis de pluges torrencials.