Redacció
Fa dos anys que l’ONG Refugees Welcome, que té com a objectiu fomentar la cultura de la benvinguda als refugiats i treballar per una societat més inclusiva i justa, va arribar a Rubí. Aquesta plataforma ciutadana sense ànim de lucre va néixer l’any 2014 a Berlín i actualment treballen en 16 països. A l’estat espanyol operen des del 2016.
Flavia de Freminville, coordinadora d’atenció social i voluntariat de l’entitat, explica que els seus objectius es concreten a través de la creació d’unitats de convivència, és a dir, presentar persones d’aquí, que disposin d’una habitació i que estiguin buscant llogar-la, amb persones refugiades que ja tenen el dret d’asil tramitat.
De Freminville assenyala que aquests rubinencs que tenen una habitació per llogar, però que no volen posar-la al mercat immobiliari normal, i estan interessats en el projecte, s’inscriuen a la pàgina web de l’entitat.
Refugees Welcome contacta després amb aquesta persona. “Li expliquem millor en què consisteix el projecte per assegurar-nos que ho ha entès bé, i com funcionem”, apunta. L’habitació es lloga per sis mesos prorrogables, però es paga a un preu més ètic, més ajustat que els preus de mercat. A més, les relacions amb la persona refugiada és una relació de companyonia, horitzontal, no paternalista, basada en el respecte mutu.
En aquest sentit, hi ha una persona voluntària, a qui se li anomena el vincle local, que realitza el seguiment de la convivència, amb les dues parts, conjuntament i per separat, el propietari de l’habitació i el llogater.
Prèviament a posar en marxa una convivència, membres de Refugees Welcome visiten la casa i entrevisten la persona. “És important que siguin persones d’edat similar, amb perfils compatibles”, apunta la coordinadora.
Pel que fa a les persones refugiades, o bé s’inscriuen directament a la web de l’entitat, o arriben a través d’altres ONG que gestionen el programa d’acollida i asil. A aquestes persones també se’ls entrevista i s’elabora el perfil. “És important que sigui una persona estable, sense problemes de dependència de cap mena i que compleixi uns requisits perquè la convivència sigui correcta”, explica Flavia.
Posteriorment, s’organitza una trobada amb membres de l’entitat, i les dues persones per veure si els perfils s’ajusten i la convivència pot ser bona. Un cop superat tot el procés i iniciada la convivència, el vincle local fa un seguiment exhaustiu que tot funciona bé.
A Rubí, ja funcionen dues convivències
A la nostra ciutat, Refugees Welcome ja ha formalitzat dues convivències. Una, entre l’Ester Gallego i Mamadou Bance Konka, que va arrencar al febrer i que és tot un èxit. La segona aquest mes de juny, entre una altra veïna de Rubí i una persona desplaçada de Mali.
L’Ester explica que “estic molt contenta, la convivència és fantàstica i Mamadou és molt respectuós i col·labora molt”. Aquesta rubinenca, que viu a Can Fatjó, explica que ella volia llogar una habitació, però que deixar entrar un estrany a casa seva no li feia el pes, per això es va apuntar al projecte.
“El fet que Mamadou tingui darrere l’entitat, l’assistenta… et dona molta seguretat i això em va convèncer”, assenyala. L’Ester reconeix que al principi va pensar que l’havia d’integrar a la seva vida, però no és així. “Ell té la seva vida, està estudiant castellà, busca feina, es fa els seus àpats… fem alguna cosa junts, però no depèn de mi”, apunta.
Mamadou és originari de Burkina Faso, va arribar a Espanya fa 11 mesos pels problemes que hi havia al seu país i buscant una oportunitat per viure. Una decisió molt difícil, ja que va haver de deixar allà la seva dona i els seus fills, però necessitava un futur en el qual creure.
“Vaig arribar a l’aeroport de Madrid on vaig demanar asil polític i ajuda al programa d’acollida”, explica, mentre que reconeix el que l’idioma ha estat un gran problema, tot i que, per sort, parla francès, el que li ha permès comunicar-se amb persones que l’han pogut acompanyar i ajudar. Per això, Mamadou apunta que aprendre l’idioma d’aquí continua sent una prioritat.
Creu Roja el va acollir en el seu programa d’acollida al refugiat i després d’un mes a Madrid, el van enviar a Pineda i d’allà a Rubí, a l’ONG Apic Acam, fa uns sis mesos. Un cop va tenir aprovat el dret d’asil, Mamadou va passar a la fase d’autonomia: ha de trobar un lloc per viure i una feina.
Aquí va ser quan Refugees Welcome va entrar en escena. L’Ester buscava llogar una habitació i ell un lloc per viure.
Mamadou explica que “la convivència amb l’Ester està molt bé, és molt fàcil”. Entre les anècdotes que narren la veïna rubinenca no li deixa rentar els plats a la nit per si molesta i prefereix fer-lo ella al matí. Tampoc no li deixa tocar la rentadora, “per si un cas”.
“Jo al principi no posava música fins que no veia que ell ja s’havia llevat, passat un temps vaig saber que ell matina molt per resar, abans de sortir a buscar feina. Ara ja m’avisa que ja s’ha llevat perquè pugui posar la música”, explica entre riures.
La principal preocupació de Mamadou és trobar una feina. Ell és agricultor de tota la seva vida. Es lamenta que, a més de les dificultats de l’idioma, tot i que continua estudiant, li falten contactes.
Sessió informativa
Refugees Welcome convida la ciutadania de Rubí a participar en el projecte, ja sigui oferint una habitació a les seves llars, col·laborant com a voluntaris o com a socis.
Per conèixer més sobre el projecte, es farà una sessió informativa en línia oberta per tothom, el 10 de juliol a les 18 h.
Les persones interessades, cal que enviïn un mail a [email protected] per obtenir l’enllaç a aquesta sessió.
NOTÍCIES RECENTS