Els 23 municipis del Vallès Occidental hem fet una passa importantíssima i valenta per la millora del nostre entorn i la nostra salut. Junts, vam aprovar l’encàrrec al Consell Comarcal per començar a treballar en la redacció i aprovació d’un Pla Supramunicipal d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire a la nostra comarca. Aquest Pla ha de ser el full de ruta per a totes i tots per determinar les mesures a prendre i a avançar-nos a les restriccions que es puguin aplicar responent a l’avís de la Comissió Europea d’una possible sanció a l’estat espanyol per l’incompliment sistemàtic dels valors límit de diòxid de nitrogen (NO2) a les zones urbanes de Madrid, Barcelona i del Vallès-Baix Llobregat.
És una passa important perquè les ciutats i les grans zones urbanes com el Vallès estem cridades a jugar un paper primordial en la lluita contra el canvi climàtic i els seus efectes nocius com la contaminació atmosfèrica. I és una passa valenta perquè sabem que l’aprovació d’aquest Pla suposarà aplicar accions i fer canvis en diferents aspectes del dia a dia dels nostres pobles i ciutats. Però estem disposats i disposades a fer-ho.
La nostra comarca és un territori especialment vulnerable amb relació a la qualitat de l’aire i la contaminació. Estem a tocar de la gran ciutat de Barcelona i la seva àrea d’influència, en una cruïlla d’infraestructures viàries d’alta capacitat, amb molta mobilitat associada, en un espai fortament industrialitzat i amb un alt nivell de població. Al Vallès Occidental hem passat de 695.910 habitants el 1998 a 917.905 el 2018, el que significa que, en 20 anys, la població a la comarca ha augmentat un 31’9%.
Això comporta que 12 dels 23 municipis del Vallès Occidental estiguin dins de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric per superar els nivells de contaminació en diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). Aquests són els municipis de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, i Terrassa.
Sabem que la millora de la mobilitat pot resoldre una bona part del problema. I per això tenim diferents propostes per plantejar a la Taula política que es preveu constituir durant el mes d’octubre: la millora de la tarifació que afavoreixi l’ús del transport públic, l’aprofitament de la línia transversal R8, millorar les connexions ferroviàries de Rodalies i FGC cap a Barcelona de forma eficient, la creació dels diversos ramals del TramVallès, fer més competitives les rutes en bus, l’adaptació de vials interurbans per a la mobilitat en bicicleta, aparcaments dissuasoris “Park&ride” per a cotxes i bicicletes, etc.
Però també haurem d’abordar altres qüestions que tenen a veure amb els usos de la via pública als pobles i ciutats, com les zones de càrrega i descàrrega, la regulació semafòrica, la recollida de runes i residus de la construcció; o d’altres com la regulació de la climatització en comerços i serveis municipals, la promoció camins escolars, les campanyes d’educació viària conceptes de contaminants de ciutat o l’impuls a l’economia circular, entre moltes d’altres.
També serà important el paper de cadascú, des del seu àmbit individual per aportar el gra de sorra en la millora de l’aire. Haurem de canviar hàbits i preguntar-nos què podem fer per millorar la qualitat de l’aire. Comptem amb tothom per fer-ho possible!