Redacció
El Ple de l’Ajuntament del mes de novembre, celebrat aquest dijous a la tarda, ha aprovat la moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que demanava el tancament immediat de l’abocador de Can Canyadell per les múltiples irregularitats detectades en un informe dels Mossos d’Esquadra. La moció ha rebut el suport de tots els grups municipals, excepte del govern local, format per Partit dels Socialistes i En Comú Podem, que ha optat per abstenir-se.
Joan Puntí, regidor d’ERC, ha defensat la moció repassant la història del dipòsit de residus de Can Canyadell i enumerant les irregularitats que està fent Puigfel, empresa gestora de l’abocador. Entre aquestes, l’abocador ja ha superat en més d’un milió i mig de metres cúbics la capacitat màxima autoritzada, hi ha una gran presència de residus impropis com plàstics o envasos contaminants i l’alçada dels talussos, establerta en un màxim de 7 m, se supera àmpliament.
L’acord contempla que l’Ajuntament i Agència de Residus de Catalunya ordenin a l’empresa PUIGFEL SA l’aturada immediata de la seva activitat de dipòsit de residus i s’imposin les multes corresponents. També es demana que l’empresa retiri de l’abocador tots els residus que superin el límit de capacitat establert per l’autorització i que en el termini màxim de dos mesos presenti un pla de segellat i tancament de l’abocador.
Tots els grups de l’oposició han coincidit a criticar la gestió dels diferents ajuntaments des de fa dècades pel que fa al tema dels abocadors. Entre aquests, Marina Dolset, de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha assenyalat que “la manca de gestió de residus (…) ens ha convertit en l’abocador de l’àrea metropolitana” i ha demanat al govern que prengui partit del costat de la salut del poble, de la ciutadania i de la preservació del territori i no de grans multinacionals que contaminen i degraden l’entorn.
Des de Veïns per Rubí (VR), el seu portaveu, Antoni Garcia, considera que hi ha moltes evidències de les irregularitats, que la modificació demanada per l’empresa és substancial i que l’informe jurídic encarregat per l’Ajuntament avala el suport als acords recollits a la moció. De la mateixa manera, el portaveu del Partit Popular, Juanjo Giner, considera que la mala gestió dels anteriors governs ha fet que “Rubí es converteixi en l’abocador d’Espanya”.
L’executiu local ha optat per l’abstenció i, amb una intervenció del regidor i setè tinent d’alcalde Ton Brustenga, ha retret a ERC que hagués judicialitzat el procés –ERC va presentar el 2022 una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient- i que hagi trencat “el consens amb què sempre s’havia treballat en el marc de la Mesa d’Abocadors”. Brustenga ha explicat que l’Ajuntament va denegar el febrer del 2023 la modificació substancial presentada per Puigfel per abocar altres tipus de residus i que l’empresa havia presentat un recurs de reposició, que l’administració local també va denegar.
Segons el regidor, actualment hi ha obert un procés contenciós administratiu. Brustenga també ha etzibat a ERC que “se n’haurien assabentat si haguessin volgut parlar-ne a la Mesa d’Abocadors”.
En el torn de rèpliques, Joan Puntí ha recordat que l’empresa havia demanat la modificació l’any 2016 i que si l’Ajuntament la va denegar el 2023, el govern “s’ho ha pres amb calma, no?”.
En aquest punt del debat, la portaveu de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Marina Dolset, ha assenyalat al govern que el seu partit havia demanat informació sobre el tema en una de les reunions de la Mesa d’Abocadors i que el govern s’havia negat perquè era un tema “judicialitzat”. L’executiu local ha reconegut aquest fet, però ha assenyalat que podien demanar la informació com a grups municipals.
En tot cas, cal destacar que el fet que hi hagi un procés judicial obert limita el compliment dels acords recollits a la moció.
NOTÍCIES RECENTS