El text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (LRHL) 2/2004 del 5 de març, en el seu article 111 estableix que les capitals de comunitats autònomes, les capitals de província i les ciutats d’igual o més de 75.000 habitants, es regiran pel sistema de finançament de cessió de recaptació d’impostos. D’acord amb l’article 112 de la mateixa llei, aquests impostos corresponen a diferents trams d’IRPF, IVA i impostos especials de la recaptació imputable a cada municipi.
Des de l’any 2016 la ciutat de Rubí ha superat la barrera dels 75.000 habitants i des d’aleshores ha anat creixent en població fins als 77.464 que l’INE atorgava per a l’any 2019. Tot fa suposar que el 2020 serà un any de consolidació d’aquest creixement.
Per a accedir a aquest nou sistema, el Ministeri d’Hisenda fa una revisió quadriennal dels municipis que han arribat a aquest límit. L’any 2016, darrera revisió feta, Rubí no va ser inclosa en aquest àmbit, tot just hi arribava, però és força probable que s’hi inclogui aquest 2020.
La nostra ciutat, que actualment es regeix pel sistema de participació, hi té molt a guanyar perquè és una ciutat industrial i, per tant, els trams d’IVA i d’altres impostos a recaptar és gran i suposarà un augment molt important d’ingressos a les arques del nostre Consistori.
Evidentment, aquest nou sistema significarà una major complexitat administrativa, i la pregunta que ens hem de fer és si l’equip de govern està preparant l’administració municipal per a fer front a aquest repte.
És importantíssim que ho faci perquè aquest augment d’ingressos arribi en forma de més serveis a totes les rubinenques i rubinencs, per donar més benestar en aquests moments que necessitem tots els recursos disponibles per a enfrontar-nos a la nova situació que deixarà la pandèmia.
Ara bé, per poder fer arribar aquest augment d’ingressos a la ciutadania cal que el Govern d’Espanya alliberi els romanents (estalvis) que els ajuntaments han anat creant al llarg dels anys, gràcies a l’esforç fiscal dels seus habitants, per l’aplicació de la Llei d’Estabilitat Pressupostària (Llei Montoro), i flexibilitzi la Regla de la Despesa a la qual estan sotmesos els pressupostos de les corporacions locals. I ho ha de fer principalment per als ajuntaments que estan financerament equilibrats i amb un nivell d’endeutament baix, com és el nostre cas. Recordem que el romanent de l’Ajuntament de Rubí és molt important i es veuria incrementat pels nous ingressos que han d’arribar.
En aquest context polític actual en què tant l’Ajuntament de Rubí com el Govern d’Espanya estan dirigits pels mateixos partits, PSOE i Podem, cal exigir que es posin d’acord i que els romanents retornin als seus veritables propietaris: els nostres conciutadans.