Redacció
Un total de 16 col·lectius i plataformes ciutadanes han requerit una moratòria urgent amb relació a la tramitació de 20 plans, projectes i llicències urbanístiques en zones de risc d’inundabilitat. Un d’aquests col·lectius és l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), que ha inclòs en aquesta llista els pisos que s’han de construir a l’Escardívol i el pavelló de Cova Solera que està en construcció.
Els col·lectius han recordat que almenys un 15% del territori urbanitzat català està en risc d’inundació i que, segons informes pericials d’aquest any amb dades del 2022, a Catalunya viuen actualment un total de 325.445 persones en zones amb risc d’inundació (un 6,6% del total de la població). A més, té el nombre més alt d’indústries perilloses i d’equipaments en zones amb risc d’inundació, en comparació amb la resta de la península Ibèrica.
Segons els col·lectius, la classe política s’està lamentant “hipòcritament” de les morts de la darrera DANA a València, mentre continuen tramitant i executant plans urbanístics en zones amb risc d’inundabilitat, i prometen millores de seguretat de plans ja aprovats com a sense risc. A més, assenyalen que “els mateixos plans urbanístics reconeixen l’existència dels riscos d’inundabilitat, dels quals l’ACA n’acaba informant favorablement amb unes mesures de gestió del risc que només són pegats i afegitons superficials per passar el tràmit”. També consideren que no es tenen en compte les evidències científiques més recents i la realitat climàtica actual.
En aquest sentit, assenyalen que les eines de càlcul del risc d’inundació que utilitzen les administracions “s’han quedat obsoletes i les dades que ofereixen ni estan actualitzades, ni coincideixen amb la realitat”.
Els col·lectius han recordat que els informes del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), adverteixen que l’impacte del canvi climàtic en les inundacions es multiplicarà per cinc durant aquest segle, amb especial incidència en l’àrea mediterrània. I que l’Agència Catalana de l’Aigua ho recull en el seu informe “La gestió del risc d’inundació a Catalunya-2023”.
Revisió de la normativa
Les entitats demanen als representants polítics que apliquin la llei i s’evitin els potencials danys irreparables: que es revisin i s’actualitzin conforme a les actuals evidències científiques, l’avaluació preliminar del risc d’inundació, els mapes de perillositat i risc de Catalunya, així com tota la normativa urbanística sobre planificació territorial i urbanística en matèria de risc d’inundabilitat.
Les peticions van ser adreçades a persones amb responsabilitats en la matèria, com són: la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, Sílvia Paneque i Sureda; el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Josep Lluís Armenter Ferrando; els alcaldes i alcaldesses dels municipis corresponents i altres responsables amb competències sobre cadascun dels plans urbanístics assenyalats, com l’AMB o el Consorci del Besòs.
Segons fonts de les entitats, tenen constància que aquestes ja estan sobre la taula d’aquestes persones responsables i esperen resposta. Les entitats i col·lectius han assegurat que no si no reben una resposta aviat, iniciaran mobilitzacions.
NOTÍCIES RECENTS