Redacció
El 21 de gener, Dia Europeu de la Mediació, es commemorarà a Rubí a través de la programació de Setmana de la Mediació, entre el 20 i el 24 de gener. Les activitats tenen per objectiu crear espais de reflexió, diàleg i intercanvi d’opinions sobre la convivència i la resolució pacífica dels conflictes, entenent el conflicte com una part intrínseca de les relacions humanes que es pot abordar com una oportunitat per a totes les parts.
Els actes de la Setmana de la Mediació arrenquen el dilluns 20 de gener (11 h) amb una entrevista al programa Rubí al Dia de Ràdio Rubí sobre la gestió de conflictes. També dilluns 20 de gener, de 10 a 13 h, es proposa a la ciutadania que s’acosti al servei de Mediació. Els professionals del servei municipal faran difusió de la seva tasca en una carpa al c.Francesc Macià amb Pere Esmendia i oferiran un espai de diàleg i escolta a tothom qui vulgui seure i compartir una estona. A la tarda, a les 17 h es proposa una sessió de contes a la plaça Neus Català i Pallejà per a nens i nenes a partir de 4 anys. Mon Mas explicarà el relat “Una gran família”, de Rocío Bonilla, que parla de la sort de conviure i els valors per a conviure feliços. L’activitat dona continuat al primer cicle de contes a l’espai públic, al barri de Les Torres, durant els últims mesos de 2024.
Dimarts 21 de gener s’ofereix una formació sobre pràctiques restauratives a l’àmbit educatiu adreçada al personal docent (12.30 h) al Centre de Recursos Pedagògics. L’equip del Servei de Mediació de Rubí s’està formant en aquesta matèria i actualment es troba immers en una prova pilot, amb alumnat de 1r d’ESO de l’INS l’Estatut, posant en pràctica el model de cercles proactius. Es tracta d’una eina facilitadora del coneixement mutu i la creació de connexions, que promou l’escolta, el respecte a la diferència i la corresponsabilització; i apoderen al grup per a la pròpia gestió relacional, la confiança, la seguretat i el sentiment de pertinença.
A la tarda (17 h), tindrà lloc una sessió de teatre fòrum a la plaça del Mercat. La companyia La Xixa Teatre presentarà una escena teatral que es veurà travessada, a més del racisme, per d’altres factors que condicionen i dificulten les relacions humanes. El públic tindrà la possibilitat de participar, si ho vol, i l’escena serà reinterpretada tantes vegades com diferents intervencions proposi el públic. La sessió de teatre es repetirà divendres 24 de gener a la plaça de la Nova Estació, també a les 17 h.
Dimecres 22 de gener, es proposa una xerrada-taller al voltant de la convivència a les comunitats veïnals, adreçada a API’s, presidències de comunitats veïnals i veïnat a l’auditori de Rubí Forma (17.30 h). El taller és un oportunitat per dotar d’eines per a la gestió del conflicte i la mediació a presidents i presidentes de CCVV i veïnat que hi estigui interessat, que puguin afavorir la convivència en el dia a dia de les comunitats veïnals i en els espais comunitaris.
Dijous 23 de gener, la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler amb un taller per aprendre a gestionar el conflicte a través de l’art (17 h). Guiat per les dinamitzadores de l’Espai Comunitari Les Torres, el públic experimentarà l’art com a eina per a l’expressió de les emocions, especialment aquelles que condicionen la convivència diària de les persones.
La setmana de la mediació es tancarà divendres 24 de gener al Casal Cívic de la Gent Gran (11 h). L’equip de mediació de la ciutat s’acostarà al Casal Cívic amb l’objectiu de donar-se a conèixer i obrir un espai al diàleg entre el Servei i la gent gran de la ciutat.
380 persones ateses durant el 2024
Durant l’any passat, el Servei ha atès més de 380 persones mitjançant entrevistes individuals o grupals, amb una intervenció directa en 220 casos i una repercussió indirecta en més de 1.400 ciutadans i ciutadanes. A més, s’han desenvolupat processos de facilitació amb diverses entitats, associacions i col·lectius de joves i persones grans.
La sensibilització i la prevenció, a través de la formació i la pedagogia, també són línies consolidades del Servei. Mitjançant tallers i cicles formatius, es treballa en centres educatius de Primària i Secundària, per millorar la comunicació i la gestió de conflictes entre els més joves. L’accés a aquest recurs és lliure i accessible per a tothom.
NOTÍCIES RECENTS