– Rubí Republicana és una candidatura nova. D’on surt, quins són els inicis?
– Va començar com un projecte de Jordi Graupera i l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) que van creure que era important implantar processos de primàries i que els candidats no fossin triats a dits pels partits, sinó per la gent. Després del suport logístic inicial, l’ANC es va deslligar del procés, ara no tenim cap mena de vincle. La candidatura ha estat un èxit, vam tenir més de 600 inscrits i van votar a les primàries més de 200 persones.
Després vam buscar candidats, els 23 de febrer vam votar i jo vaig ser escollit cap de llista i la resta es van triar per ordre de votació.
– La proposta inicial era que tots els partits independentistes es presentessin a les primàries. No ho han aconseguit, però vostès han decidit presentar-se tot i que això pot fragmentar encara més el vot.
– Estem decebuts per la falta d’interès. Esquerra Republicana ja fa temps que va decidir que anirien sols a tot arreu. La CUP sempre ha anat per lliure i Junts per Rubí va mostrar interès, però teníem clar que si no anàvem almenys tres partits junts, no tenia cap sentit.
– Heu confeccionat el programa de forma oberta. Com és aquesta candidatura?
– Tenim tres eixos: la independència, la ciutat i la participació ciutadana. El programa l’hem elaborat de forma molt oberta, ha sortit de les propostes de la gent. Hem fet enquestes al carrer, en línia, reunions amb associacions, etc. És un programa de coses que vol la gent. Creiem que Rubí ha de ser una ciutat pensada cap al futur i no hi arribarem si no sabem on volem anar. Creiem que els partits estan molt preocupats per la gestió, que per nosaltres també és important, però cal saber on volem anar. Durant els darrers anys totes les ciutats del voltant del Vallès ens han passat la mà per la cara. Rubí històricament era un poble molt més important, per exemple, que Sant Cugat. Això és perquè no es va pensar en un Rubí del futur.
– Parlem del primer eix. Es pot fer alguna cosa des dels ajuntaments per avançar cap a la independència?
– Som un partit independentista, amb arrels assembleàries i a través de Rubí es poden fer moltes coses per aconseguir la independència. Per exemple, començar a treballar per integrar-nos a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) o pagar els impostos a través de l’Agència Tributària Catalana.
I després, el consum estratègic, apostem per treballar amb empreses que no vulguin intervenir políticament en la vida de la gent. No podem acceptar tractes amb empreses que fan xantatge econòmic.
– Teniu por que la gent us etiqueti com a candidatura independentista i prou?
– Ja ho han fet. És fàcil etiquetar, però quan ens donem a conèixer i parlem amb la gent i els diem el nostre programa, canvien d’opinió. Només fa 6 mesos que hem començat a caminar, la independència és una base ideològica, però tenim més propostes que molts altres partits.
– Parlem de ciutat. Quines són les vostres propostes?
– Millorar la sostenibilitat, més zones verdes, millorar la convivència, la cultura… tenim un món cultural que, per molta gent, és ocult. Som un poble ric perquè tenim superàvit, però després el pressupost per projectes participatius és ridícul. Per no parlar de les urbanitzacions, que paguen proporcionalment molts més diners i tenen molts menys serveis.
També és important l’educació, donar més importància a l’Oficina Municipal d’Escolarització, treballar amb les Associacions de Famílies d’Alumnes, ajudar a la integració a la gent que ve de fora perquè no se sentin aïllats, augmentar les places d’escoles bressol, potenciar la immersió lingüística i crear un autobús directe per anar a l’Hospital de Terrassa. El que hi ha ara és un via crucis, nosaltres volem arribar a un acord amb tots els partits perquè es comprometin a posar una línia directa.
– Tenen una proposta per fer un passeig a la Riera. És possible?
– Rubí té poques zones verdes a la ciutat i les que hi ha estan deixades, en altres poblacions s’ha fet, creiem que és una qüestió de tenir voluntat. La Riera no està ara com estava quan va passar la tràgica Rierada. Evidentment, només ho farem si l’estudi ho aconsella, però ens agradaria que hi hagués una zona d’esbarjo i de gaudi en els trams que sigui possible.
A més, la Riera separa Rubí en dos pobles i cal connectar-los millor. Una de les propostes que tenim, per exemple, és instal·lar ascensors o escales mecàniques a Can Fatjó, per facilitar la pujada, això ens ho han demanat molt.
– Proposen construir places de residències, però això és competència de la Generalitat.
– Sí, però l’Ajuntament ha de demanar-les. Si no les demanes i deixes fer, la Generalitat les ubica on considera. Voldriem que s’obrissin a Rubí més de 400 places. Mira, al final sempre diuen que tot depèn de la Generalitat i de Madrid i, per tant, es torna a posar l’accent en la qüestió de la independència.El govern de la Generalitat és molt més proper que el de Madrid, tots sabem que la proximitat millora les relacions. Creiem que amb la independència seria més fàcil incidir en el govern de la capital, que està a 25 km, per demanar les infraestructures que calguin.
– Diuen que Rubí ha de ser una ‘smart city’. Què vol dir exactament?
– Avançar cap a una ‘smart city’ no és canviar l’enllumenat i poca cosa més. És un canvi en la cultura, el funcionament de tots els edificis ha de ser sostenible, cal millorar la mobilitat, gestionar millor les zones verdes, etc. I cal un nou POUM, és urgent, el que plantejava el PSC era un projecte molt partidista i el que cal és una proposta més oberta a la ciutadania.