Rubí acull aquest divendres una nova edició del Congrés Rubí Brilla, una activitat que promou l’estalvi energètic, l’eficiència, l’autoconsum i les energies renovables. La ciutat fa anys que treballa en aquest àmbit, ha construït fotolineres per recarregar els vehicles elèctrics, impulsa el programa 50/50 d’estalvi a les escoles i instituts, organitza tallers per aprendre a reduir el consum elèctric, impulsa l’autoconsum als polígons, etc.
Iniciatives per reduir el consum energètic, fomentar la reducció de residus i el reciclatge i potenciar l’autoconsum són benvingudes. Fa uns dies, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar una moció que decretava l’estat d’emergència climàtica a la ciutat. El tan anunciat canvi climàtic ja està aquí, es demostra clarament amb l’augment de la temperatura mitjana a les ciutats, amb els episodis de precipitacions torrencials i amb els períodes de llarga sequera.
En aquest sentit, l’administració, que promou des de fa anys un model energètic més sostenible, hauria de predicar amb l’exemple. L’Ajuntament ha licitat un lot d’elements decoratius per Nadal que no estan molt en la línia de l’estalvi i l’eficiència energètica i, fins i tot, de la racionalització de l’energia. Es tracta del mateix túnel de llum que es va instal·lar l’any passat al carrer Maximí Fornés, un nou laberint que anirà a la plaça de Pere Esmendia i dos arbres de grans dimensions que es col·locaran a la plaça d’Onze de Setembre i Catalunya. Tots ells, elements que estaran il·luminats i que cal sumar a l’habitual enllumenat nadalenc.
Si bé és cert que els llums són de tecnologia led i, per tant, de baix consum, això no impedeix que sigui un malbaratament energètic que xoca amb la insistència del govern per avançar cap a una societat energèticament sostenible.