Quan arriba el mes de desembre, apareixen sempre diverses iniciatives solidàries, a proposta d’entitats, col·lectius, institucions i fins i tot a títol particular. Rubí sempre ha estat una ciutat solidària i potser és precisament durant el mes de desembre quan més ho demostra. I el més interessant de tot, és que les iniciatives són variades i agrupen diversos col·lectius. Per exemple, escoles i instituts acostumen a col·laborar amb La Marató de TV3, però també ho fan entitats esportives i culturals. Una iniciativa a escala nacional que recull diners per a la investigació científica sanitària, aquest any destinada a la recerca de les malalties minoritàries.
Es tracta només d’una de tantes propostes. Per exemple, el ja clàssic festival Nochebuena para todos ningún niño sin Navidad, que fa una recollida de joguines i que dona els seus beneficis a Càritas i a la Fundació Iris o la popular Marató de Contes de La Xarxa. Aquest any se suma el Quinto Solidari del CRAC, que també recollirà diners per tres col·lectius, entre ells Rubí Acull. Altres activitats solidàries tenen lloc tot l’any. L’Escola de Futbol Can Mir i el seu projecte al Senegal, l’associació No Limits contra el càncer infantil, causa que comparteixen amb l’Escola Balmes. La Nocturna i el seu euro solidari, que cada any va a parar a un projecte local diferent, o el Gran Recapte d’Aliments.
La solidaritat que acostuma a utilitzar la suma de petites accions per canviar el món, a vegades també requereix grans iniciatives. És el cas de l’acord signat entre la Generalitat i l’Ajuntament de Rubí per acollir menors no acompanyats que arriben sols a Catalunya i no tenen on anar. Després d’uns mesos mesos convulsos, especialment al barri de Can Rosés, que va mostrar un rebuig frontal a la creació d’un centre de menors no acompanyats a l’antic hotel Terranova, oposició que també va mostrar el govern socialista, i amb una campanya electoral amb la polèmica a favor i en contra del centre sobre la taula, la imatge de la ciutat, que històricament ha estat ciutat acollidora, va quedar tacada fins al punt que SOS Racisme va alertar sobre un possible brot de xenofòbia a Rubí. L’acord, doncs, és motiu de celebració, perquè tothom s’ha d’implicar per fer més fàcil la vida de la gent, ja sigui recollint diners amb una rifa per millorar la vida dels nostres veïns, com desenvolupant polítiques actives perquè tothom tingui una oportunitat d’un futur millor, vingui d’on vingui i sigui com sigui.