El balanç de criminalitat del 2019 publicat pel Ministeri d’Interior recull que a la ciutat es van registrar 3.340 infraccions penals l’any passat, un 3,6% més que el 2018. Entre aquestes xifres, criden especialment l’atenció dos: els robatoris amb violència i intimidació pràcticament es van duplicar, passant dels 94 als 181 casos, i es van produir cinc violacions, un delicte que ha crescut en el conjunt de la comarca.
També recull l’informe un augment dels robatoris amb força a establiments i altres instal·lacions, però es mantenen en xifres similars altres delictes com la sostracció de vehicles.
Són les primeres dades que es fan públiques en matèria de seguretat a la ciutat del 2019, a l’espera que es donin a conèixer les que té la Junta Local de Seguretat, que, en principi, no hauria de variar substancialment si els diferents cossos policials funcionen de forma coordinada. També caldrà veure quin balanç fan d’aquestes. En qualsevol cas, en comparació amb altres ciutats de l’estat similars pel que fa al nombre de població, Rubí està entre les que registren una taxa d’infraccions penals més baixa.
La percepció de seguretat que tenen els ciutadans és important. La ciutadania necessita sentir-se segura, saber que viu en barri o en un municipi on no li passarà res o en què les possibilitats que li passi alguna cosa són baixes.
En el Pla de mandat que tot just aquesta setmana ha presentat l’executiu local, es recullen algunes accions de cara a millorar la seguretat al municipi i la percepció que d’aquesta tenen els ciutadans. Entre aquestes hi ha l’elaboració d’un Pla local de seguretat, reivindicar la dotació suficient d’agents de mossos d’esquadra a la ciutat, apostar per la policia de proximitat i recuperar la figura del sereno.
L’elaboració d’un pla de seguretat municipal sempre és recomanable per tal de fixar objectius i optimitzar recursos, però són precisament aquests recursos el que preocupa més a la ciutat. La dotació insuficient d’agents de la policia autonòmica i la situació de la policia municipal, amb una ràtio d’agents per habitants inferior a l’adient, amb places vacants i amb moltes baixes. Una situació que encara s’agreuja amb el decret que permet avançar l’edat de jubilació dels policies.
Aquesta hauria de ser una de les màximes prioritats del mandat en matèria de seguretat: solucionar la manca d’efectius, perquè és evident que la policia no pot estar a tot arreu, però sí que s’han d’acomplir uns mínims, que actualment no estan coberts. No pot ser que un ciutadà alerti a un cos de seguretat per una situació que considera perillosa i la resposta sigui que no hi ha efectius.