– Quina valoració fan del mandat que finalitza?
– Ànnia García: És un mandat perdut per la ciutat. El govern del PSC ha estat incapaç d’abordar grans reptes pendents. Continuem tenint dèficits en equipaments i en infraestructures, no han resolt els problemes dels serveis públics, no ha avançat res en temes de sanitat ni d’educació, i, evidentment, seguim sense tenir un Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM). El govern ha mostrat la seva incapacitat per consensuar i dialogar amb l’oposició i això ha estat molt frustrant per la resta de grups, que no hem pogut incidir en res.
– Andrés Medrano: Hi ha hagut un triple aïllament del govern, en relació a la ciutadania, al personal de l’Ajuntament i a la resta de partits. Aquest govern personalista ha evidenciat que no tenia full de ruta ni model de ciutat.
– El problema de l’accés a l’habitatge ha estat present durant tot el mandat. Què proposen vostès?
– A.G.: S’han posat diners en ajuts a l’habitatge i està molt bé acompanyar les famílies, però s’ha d’anar més lluny. Tenim la societat municipal Proursa, que és qui ha de liderar aquestes polítiques relacionades amb l’habitatge, que en els últims anys ha executat 0 euros en pisos socials. Aquesta és una situació a revertir clarament. Les nostres opcions són, per ordre de prioritat: rehabilitació, recuperació, compra i construcció. Facilitarem ajuts a particulars per a la rehabilitació i la millora de l’eficiència energètica de pisos buits, aquests es podrien incorporar al parc d’habitatges de gestió pública. També cal recuperar pisos buits tancats durant llarg temps, com marca la llei i es pot incrementar el parc d’habitatge públic si el 30% de les noves construccions o rehabilitacions es destinen a vivenda social. Finalment hi ha l’opció de la compra per part de l’Ajuntament, fent ús del dret de tanteig i retracte.
– Un dels cavalls de batalla del mandat ha estat el manteniment de l’espai públic i la neteja viària.
– A.M.: Les deficiències en el manteniment de l’espai públic i la neteja viària estan relacionades amb el sistema de licitació de l’Ajuntament, que aposta per grans contractes amb grans empreses i després no controla l’empresa adjudicatària. Això afecta la qualitat del servei, només cal donar una volta pels carrers i veure com estan. Nosaltres defensem licitar per lots, de manera que empreses més petites i més fàcils de fiscalitzar poguessin optar a l’adjudicació. A més, no s’ha fet efectiu el compromís d’estudiar la municipalització del servei, que guanyaria molt en eficiència si la gestió fos directa per part de l’Ajuntament.
– Creuen que aquest POUM s’ha d’aprovar?
– A.G.: Aprovar aquest POUM hipotecaria el futur de la ciutat i agreujaria els seus dèficits. Rubí ja va tenir un creixement descontrolat, no planificat i on el balanç persones-serveis sempre ha estat descompensat. Ni que passi el tràmit a l’Ajuntament, la Comissió d’Urbanisme de Barcelona el rebutjarà. Té dèficits greus de caducitat d’informes, convenis caducats incomplerts, planteja grans àrees de creixement que són insostenibles en el territori i que trenquen corredors naturals, entre altres. Un dels reptes del nou govern serà tornar a fer un POUM, aprofitant alguns estudis, no caldrà començar de 0, però necessitem un nou pla i aquest s’ha de redactar amb la participació ciutadana.
– Quin és el seu compromís amb la ciutat?
– A.M.: Canviar una realitat a la qual no ens hem de resignar. Rubí és una ciutat amb molts potencials, amb molta gent implicada i, per tant, si fem una política per i amb les persones podem explotar aquests potencials, sempre amb el suport de les associacions, entitats que són qui donen vida al motor de la ciutat. Serem la propera ciutat del canvi, Rubí necessita un canvi de govern, la dinàmica de la comoditat, i el clientelisme, s’ha d’acabar. És possible canviar les dinàmiques i aplicar polítiques innovadores, construïdes amb la ciutadania i no arbitràries.
– Poden explicar algunes de les seves propostes per millorar la ciutat?
– A.G.: Tenim moltes, en matèria de mobilitat, el servei de transport públic és insuficient. Cal ampliar horaris i freqüències dels busos i atendre les característiques especials de les urbanitzacions, on es pot implementar el bus a demanda segons les necessitats del veïnat, i crear aparcaments dissuasius perifèrics. A més, s’ha de treballar per tenir una ciutat més accessible garantint la mobilitat de les persones amb dificultats. Pel que fa al medi natural i al verd urbà, hem de cuidar molt l’entorn natural i preservar el parc de Ca n’Oriol, Rubí ha de ser una ciutat molt més verda, per això proposem plantar 10.000 arbres nous a la ciutat. Estem en un moment del canvi climàtic que fa insostenible una ciutat feta de ciment i formigó. També volem millorar els polígons perquè siguin més funcionals i permetin les instal·lacions de noves empreses i fomentar que el comerç local ofereixi el servei a domicili.