A través del Rubí Brilla, l’Ajuntament va organitzar divendres una jornada tècnica sobre eficiència energètica, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Energia, que va ser el 14 de febrer.
El Castell va acollir divendres al matí un seguit de conferències sobre com aconseguir reduir la factura elèctrica a través de l’ús d’energies renovables, que va comptar amb una norantena de participants. Una de les eines que es va posar sobre la taula va ser el projecte pilot que està desenvolupant Rubí juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). A través d’aquest projecte, s’ha aconseguit esbrinar la capacitat que tenen les teulades de les naus industrials de Rubí per tal d’instal·lar-hi plaques fotovoltaiques: “Aquí a Rubí, en la majoria de casos les plaques serien fàcilment instal·lables amb una amortització de dos anys”, afirma Toni Magariños, de l’ICGC, l’empresa pública que ha analitzat les teulades de les indústries rubinenques.
La recepció d’energia renovable per part d’una empresa és beneficiós no només perquè l’energia consumida no contamina, sinó perquè suposa un estalvi important per a la companyia. L’alcaldessa de Rubí, Carme García, explica que aquest és l’objectiu prioritari de l’administració local, que a través d’aquest estalvi es pugui millorar la productivitat i crear ocupació. A més, la màxima mandatària considera que la prova pilot que es fa a Rubí “és bona per la ciutat, per les empreses i per tothom” .
En la jornada tècnica van ser-hi presents alguns dels experts més reconeguts en energia renovable en l\’àmbit estatal, com és el cas de Javier García Breva, president de l’N2E. García Breva defensa que el model cap al qual cal avançar va en la línia del que fa la ciutat: “Reduir el consum i els costos energètics en habitatges i empreses és una de les grans oportunitats de creació de riquesa, treball i noves tecnologies”, i considera que “Rubí és un model a seguir i a aplicar en totes les ciutats d’Espanya pel seu projecte integral d’eficiència energètica”.
A més de la jornada tècnica, el divendres a la tarda van tenir lloc tot un seguit d’activitats al teatre municipal La Sala. Es va projectar un vídeo divulgatiu del Rubí Brilla, un passi de ‘Les nostres energies’, un documental que denuncia el sistema energètic espanyol. També es va poder veure ‘Oligopoly off. Paremos la estafa elèctrica’, que dóna les claus per entendre perquè cal un canvi de model. I per últim es va presentar el llibre ‘Alta Tensión: por un nuevo modelo energetico sostenible, democratico y ciudadano’, que inclou textos de diversos experts i que serveix per recaptar fons per la Plataforma nuevo modelo energético.
Per acabar amb totes les activitats del Dia de l’Energia, el dissabte al matí es va fer una fira a la plaça de la Nova Estació amb la intenció de promoure les energies renovables i el consum responsable. La fira va comptar amb la participació de Som Energia, Som Connexió, Plataforma por un nuevo modelo energético, ECOO, Rubí Brilla, Gilsan, Effilogics i Valldoreix Greenpowe