La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del desembre d’incloure la retroactivitat en la nul·litat de la clàusula sòl ha provocat que molts ciutadans s’estiguin informant sobre la possibilitat de presentar reclamacions per recuperar els seus diners.
El Col·lectiu Ronda va oferir dimarts a la tarda al Rubí+D una xerrada a la qual van assistir una setantena de rubinencs afectats, que van omplir l’auditori de l’equipament.
L’advocada del Col·lectiu Ronda a Rubí Marina Berga va explicar què és el que cal fer per iniciar una reclamació: “Aconsellem que primer es faci una reclamació extrajudicial a través de formularis i presentar-los a l’oficina d’atenció al client de l’entitat financera”. Si en 2 mesos, els clients no obtenen resposta, aleshores “és el moment d’interposar una demanda judicial”.
Un dels principals problemes que generen més dubtes entre les persones afectades és identificar si tenen o no una clàusula terra: “No tothom sap si la té, cal mirar si des dels anys 2008 o 2009, quan va baixar el tipus d’interès, han estat pagant sempre la mateixa quantitat, si és així, és molt probable que tinguin una clàusula sòl”.
Aquesta clàusula és una argúcia legal de les entitats financeres per tal d’esquivar la caiguda dels interessos, que ve determinada principalment per l’euríbor. A través de la mateixa, els bancs s’asseguraven que els clients amb hipoteca mai arribessin a pagar uns interessos reduïts: “Era una pràctica estandarditzada a totes les escriptures i s’incorporava sense avisar el client”, explica Marina Berga.
El Col·lectiu Ronda assegura que és molt difícil establir quantes persones poden resultar afectades, ja que s’han trobat casos de clàusules terra des del 2001.