La regidoria de Promoció de la Cultura de l’Ajuntament de Rubí i la productora local Cresta Visual han presentat el curtmetratge documental ‘El Celler Cooperatiu: l’esperit de Rubí’, un audiovisual que aprofundeix en la història del Celler, emblemàtic edifici modernista dissenyat per l’arquitecte Cèsar Martinell fa gairebé un segle, i en el què va suposar per a la ciutat. Cal recordar que l’edifici va ser reinaugurat com a equipament cultural a finals de l’any passat, després d’anys tancat a l’espera de ser rehabilitat.
De 15 minuts de durada, el relat es construeix a través d’entrevistes i de la combinació d’imatges actuals i històriques. Compta amb els testimonis de l’historiador local Ramon Batalla, de l’arquitecte responsable de la rehabilitació, Joan Adell, i de l’enòleg Lluís Manel Barba, així com de tres dels rubinencs que recorden el paper del Celler Cooperatiu a la història de la ciutat com són Joan Sucarrats, Pere Vallhonrat i Jaume Clarós.
El curt transporta l’espectador a principis del segle XX, quan tres pagesos rubinencs van decidir anar a Tarragona a buscar un dels arquitectes més prestigiosos de l’època, Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, per construir un Celler a Rubí. L’edifici es va començar a construir l’any 1919 i va costar 335.000 pessetes de l’època, que van pagar els viticultors rubinencs que van formar part de la cooperativa. L’audiovisual repassa la història de l’edifici, les seves singularitats arquitectòniques, així com les experiències de les persones que van treballar-hi i la tradició vitivinícola del municipi.
El documental s’estrenarà dins del cicle Cinema de Festa Major (27, 28 i 29 de juny a les 23.30 hores) i es podrà veure abans del passi de les diferents pel·lícules programades. A partir de l’1 de juliol es projectarà de forma permanent en aquest espai i formarà part de tot un seguit de material didàctic que es farà arribar als centres educatius.
La regidora de Cultura, Neus Muñoz, ha ressaltat la contribució d’aquest documental a la recuperació de les arrels de la ciutat: “Ens permet apropar-nos al Rubí agrícola del segle XX”. Per la seva banda, Blai Farran, realitzador del curt, ha assenyalat que el documental està dirigit especialment als més joves, que “han de conèixer” com era el Rubí d’aquella època.