La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, i l’alcaldessa de Rubí, Ana M.Martínez van presentar dimecres en una sessió en línia els resultats de l’estudi i el pla d’acció Ofercat per promoure l’ús del català al comerç de la ciutat, que impulsen conjuntament els tres organismes (Direcció General de Política Lingüística, Consorci per a la Normalització Lingüística i Ajuntament de Rubí). El pla, que té també amb el suport dels agents econòmics locals, incidirà en l’ús del català en l’àmbit comercial amb accions formatives, informatives i de sensibilització i accions específiques en àmbits com les joguines, l’hostaleria, la restauració i els establiments regentats per persones d’origen estranger.
En l’acte hi ha intervingut també Albert Fabà, tècnic del Consorci per a la Normalització Lingüística, i Teresa Garcia, directora del Centre de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí, que han desgranat el detall dels resultats de l’estudi i el projecte d’acció.
Per realitzar l’Ofercat 2019 s’han dut a terme un total de 4.525 observacions a establiments de les 10 poblacions analitzades, 444 de les quals s’han fet a Rubí ─410 a rutes al carrer, 4 a seccions de grans superfícies i 30 al Mercat Municipal─. La resta de municipis participants a l’estudi han estat Cerdanyola del Vallès, Manresa, Molins de Rei, Mollet del Vallès, Reus, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans.
El 57% respon en català
Al comerç rubinenc, la majoria dels índexs assoleixen uns valors mitjans. En el cas de la retolació, s’observa que una gran majoria d’establiments (88,5%) compleixen la Llei de política lingüística. Pel que fa a la retolació identificativa, un 76% està escrita en català, mentre que la retolació informativa baixa fins al 56%. Pel que fa a la llengua oral, només un 37% s’han adreçat d’entrada al públic en català. En canvi, un 57% ha parlat en català quan el client s’ha dirigit al comerç en aquesta llengua. El castellà predomina com a llengua d’inici tant a les pàgines web com de Facebook que s’ha pogut localitzar dels comerços analitzats. El català només és utilitzat com a llengua d’inici en un 23,8% dels casos.