La PAH ha acampat de forma indefinida davant de l’Ajuntament per reclamar solucions. / C.B.
La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), amb el suport del Sindicat d’Habitatge Rubí i de Pla de Xoc, porta acampada a les portes de l’Ajuntament des del dilluns per protestar contra diversos desnonaments que s’estan produint a la ciutat aquests últims dies, així com per tots els previstos. Entre aquests, el del carrer Zamenhof, previst per aquest dimecres, però que finalment va ser ajornat pel jutjat, després d’un gran desplegament policial que va impedir l’accés al carrer a part dels manifestants.
L’acampada per part del col·lectiu va portar a l’Ajuntament a convocar dimarts una reunió per obrir un diàleg amb els representants de la plataforma i trobar una solució consensuada, que va tenir lloc el dimarts.
La regidora d’Habitatge, Ànnia García, i la regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer, es van trobar amb els membres de la PAH i van acordar crear un espai permanent per tal d’abordar les problemàtiques habitacionals del municipi. Un espai que també permeti anticipar estratègies d’actuació conjunta en aquest àmbit.
“Tenim un objectiu comú, que és no deixar ningú al carrer. Des de l’Ajuntament estem treballant per acompanyar les famílies afectes i estem mobilitzant tots els recursos al nostre abast perquè no perdin l’habitatge o, en tot cas, puguin disposar d’una alternativa habitacional”, ha explicat la regidora de Serveis Socials.
Per la seva banda, la regidora d’Habitatge ha explicat que l’emergència habitacional és “una de les principals preocupacions de l’Ajuntament” i lamenta que “la Generalitat no aboqui més recursos”.
Pel que fa a la PAH, una portaveu del col·lectiu ha explicat que ara mateix l’acampada es mantindrà de forma “indefinida” i que un dels motius pels quals estan fent la protesta és pels problemes que hi ha en relació amb els informes de vulnerabilitat: “No pot ser que enviïn els informes 5 minuts després del desallotjament, volem que els enviïn amb temps als bancs, al jutjat i als advocats corresponents”, ha explicat. D’altra banda, la PAH demana la creació d’una taula de diàleg on hi participin les entitats financeres, els fons voltors, l’Ajuntament i la PAH.
Segons ha explicat l’Ajuntament, quan hi ha un llançament el consistori intenta aconseguir una moratòria presentant un informe de vulnerabilitat i proposa un lloguer social per a les persones afectades. Dels 26 desnonaments previstos pel mes de setembre, se’n van ajornar 22.
En els casos que no es pot aturar el llançament, l’Ajuntament busca alternatives habitacionals perquè les famílies no es quedin al carrer. També es gestionen prestacions d’especial urgència per tal que la persona sol·licitant es pugui quedar a l’habitatge o pugui accedir a una nova llar, en aquest cas s’han tramitat 54 ajuts d’aquestes característiques, segons dades del consistori.