El Ple municipal corresponent al mes de juny, que va tenir lloc el passat dimarts a la tarda, un cop finalitzada la Festa Major, va aprovar per unanimitat impulsar clàusules socials en la contractació pública. El que pretén aquest acord és afavorir en les contractacions del consistori els aturats de llarga durada, els majors de 45 anys, les persones discapacitades, els joves i els malalts mentals.
“Les clàusules socials han de servir per millorar la reinserció laboral de persones amb risc d’exclusió social”, va explicar Francesc Hinojosa, portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA), formació que va presentar la moció.
Des del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), que governa la ciutat en solitari, el regidor Josep Castro va expressar que és una qüestió que fa temps que està sobre la taula: “El govern fa temps que treballa en un reglament per incorporar aquestes clàusules socials”.
Per part d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), Rafael Bosch, portaveu del grup municipal, va insistir en què l’acord no es quedi en una intenció: “És important com aplicar les clàusules, no voldríem que al final quedés en poca cosa, com altres acords”.
La moció aprovada pel Ple municipal també insta a la Generalitat de Catalunya que inclogui dins de la Llei de governs locals, que actualment està en tràmit al Parlament català, les normes per tal de poder incloure les clàusules socials en les contractacions de l’administració pública.
D’altra banda, el Ple de juny també va servir per aprovar per Junta de Portaveus una moció per millorar la connexió de l’autobús entre Rubí i l’Hospital de Terrassa, una de les demandes històriques del consistori rubinenc.
En el text, que ha rebut el suport de tots els grups municipals, s’insta al govern de la Generalitat a estudiar les modificacions que ja va presentar l’Ajuntament per escurçar el temps de trajecte del bus interurbà B8 entre Rubí i l’hospital. A més, el redactat inclou una demanda per millorar la dotació pressupostària d’aquesta línia i així augmentar la freqüència de pas.
Al marge d’aquestes millores, en la moció s’ha inclòs la voluntat d’implantar la tarifació social per als usuaris i d’habilitar autobusos per a persones amb mobilitat reduïda.
EL PLE ES POSICIONA A FAVOR D\’UNA REFORMA DE LA CONSTITUCI?”
Durant la sessió plenària de l’1 de juliol, es va discutir sobre la conveniència de fer un referèndum sobre la república a l’estat espanyol, en una moció presentada pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). El text demana un procés per impulsar la república a través d’un referèndum, així com a continuar amb el procés català per poder realitzar una consulta sobre la independència.
Des de les files del PSC, Manuel Velasco, el seu portaveu, va defensar la reforma constitucional: “Volem una constitució més nostra, canviar-la i si cal també el model d’estat”. Per la seva banda, els ecosocialistes van criticar que en el Congrés dels Diputats, els socialistes sí van donar suport a la continuïtat de la monarquia, mentre que Arés Tubau, d’ERC, va explicar els motius pels quals els republicans es van sumar a la moció: “Com a demòcrates, donem suport a què els pobles decideixin, en aquest cas entre monarquia o república”. El text es va aprovar amb el vot favorable d’aquests tres partits i Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR).
En canvi, el Partit Popular (PP) va votar-hi en contra: “No entenem perquè ICV-EUiA i ERC volen decidir en un país que no és el seu”, va argumentar Mònica Querol, portaveu popular. Per la seva banda, Convergència i Unió (CiU) va decidir abstenir-se al·legant desconnexió amb l’estat: “No entrarem al joc de creure en una reforma constitucional per sentir-nos còmodes ni altres milongues”, va afirmar el regidor nacionalista Víctor Puig.
CENTRALS NUCLEARS
La darrera moció que es va discutir va ser sobre el tancament de les centrals nuclears, impulsada pel PSC, ICV-EUiA i ERC. Només el Partit Popular es va abstenir en la votació, la resta de forces del Ple van mostrar el seu suport i van aprovar la moció. Mònica Querol va puntualitzar que va ser durant els governs socialistes quan es van obrir la majoria de centrals nuclears a Espanya i que en tot cas caldrà tractar-ho en altres institucions: “Des del Ple de l’Ajuntament no decidirem un calendari per tancar les centrals nuclears”, va apuntar.