Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR) és una de les formacions locals que fa anys que busca la forma d’evitar que Rubí tingui més abocadors, com el que ara mateix hi ha instal·lat a Can Carreras. Ha impulsat al costat dels veïns la plataforma Rubí Sense Abocadors, ha portat al Ple múltiples mocions per mirar de tancar Can Carreras i evitar l’obertura de Can Balasc, ha visitat els abocadors i per activa i per passiva ha dit i refermat que Rubí ja ha complert amb escreix la seva quota de receptor de residus.
Ara, ha fet un pas més en aquesta direcció i ha presentat al govern local i a la resta de grups de l’oposició una proposta per tal d’impedir que en un futur les empreses extractives converteixin els seus forats a Rubí en abocadors. “De la majoria de poblacions del Vallès, on és més fàcil ubicar un abocador és a Rubí, perquè tenim un Pla General d’Ordenació (PGO) de fa 33 anys sense protecció medioambiental i una pila d’extractives”, ha expressat Falet Bosch, portaveu d’ACR. De fet, el regidor independent ha especificat que actualment hi ha en curs el Pla de Residus de Catalunya 2013-2020, que contempla que els indrets prioritaris per ubicar abocadors siguin les extractives. “A Rubí hi ha 116 hectàrees d’extractiva”, apunta Bosch, és a dir, futurs abocadors en potència.
Quina és la proposta d’ACR?
Davant la manca d’un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), encallat des del 2010, quan va ser tombat per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat, Alternativa proposa impulsar dos plans especials. El primer sobre el sòl no urbanitzable, en relació als camins i el sector agrari, i un segon més específic vinculat als espais a Rubí que ara són extractives o abocadors: “Amb aquests plans podríem limitar la temporalitat de les instal·lacions, qüestió important en el cas de Can Carreras, i sobretot, obligar a la restauració definitiva de tots aquests espais”, segons afirma Bosch.
La formació d’independents ja s’ha posat en contacte amb el govern local, que segons el regidor veu la proposta amb bons ulls: “Creuen que és necessari per resoldre aquest problema d’indefensió, i han fet una consulta per veure com es pot tramitar perquè no afecti al POUM”. De fet, la idea d’Alternativa és que aquest pla acabi penjant del POUM definitiu, un document, però, que no s’aprovarà ja en aquest mandat.
En aquest cas, els membres de la formació assembleària han aclarit que el pla especial no afectaria a Can Carreras ni a Can Balasc ja que els tràmits són anteriors, però sí que podria impedir futures ampliacions.
La intenció d’aquesta proposta, que amb probabilitat passarà per Junta de Portaveus o es presentarà en el Ple de juny, és millorar la protecció dels espais per tal d’evitar que en un futur la ciutat albergui nous abocadors. “Especificar el què no es pot fer protegiria molt més el territori, seria una moratòria potent per dissuadir als qui volguessin instal·lar-hi un abocador”, apunta el regidor d’ACR Vicenç Rabadán.
Per posar un exemple clar de la indefensió en la qual actualment es troba el municipi per culpa del PGO del 1981, que ha quedat obsolet, Bosch afegeix que “si hi hagués hagut un POUM, el Pla Especial de Can Carreras i Can Balasc no hagués pogut passar-hi per sobre, de fet s’han aprofitat d’aquesta manca de protecció amb l’ajuda de la llei ?’mnibus que no compta per res amb l’administració local”. El pla específic per àrees extractives podria estar llest abans de 2 anys, segons ACR. / M.C.