El Ple d’abril ha aprovat el contracte del servei de bus urbà, un dels contractes més importants de la ciutat, ja que preveu una inversió de 50 milions d’euros fins al 2031. L’actual contracte ja fa 5 anys que està caducat i després de treure la licitació a concurs l’empresa guanyadora ha estat Avanza Movilidad Integral, l’empresa que ja va guanyar l’anterior contracte. El regidor de Mobilitat, Rafael Güeto, ha explicat que el contracte suposarà “un increment de freqüències” i que el nou servei es desplegarà a l’estiu. A més, ha dit que s’està treballant en un acord de gratuïtat de tot el bus urbà, una de les propostes estrella del PSC durant la campanya electoral, i que es concretarà properament.
La formació més crítica amb aquest nou contracte ha estat Esquerra Republicana, que considera que la millora és insuficient: “El contracte antic es va signar fa 15 anys i la flota només augmenta en cinc vehicles, és a dir, que cada línia tindrà un vehicle més. La veritat és que esperàvem alguna cosa més”, ha explicat el regidor Xavier Cots, que ha demanat que se solucionin els problemes de massificació dels busos que van als instituts i la ubicació d’algunes parades com la de l’Escardívol, a més d’un augment de les freqüències.
El contracte ha tirat endavant amb el suport del PSC i En Comú Podem i la resta de grups s’han abstingut.
També ha estat protagonista del Ple el Balcó de la Riera amb l’aprovació definitiva de l’avantprojecte. En aquest punt, també ha estat Esquerra el partit més crític, ja que considera que el projecte en cap cas és una renaturalització de l’espai: “Renaturalitzar és guanyar espai verd retirant formigó, no pintar de verd el que ja és verd”, ha dit Xavier Cots, que considera que el projecte és “partidista” i que només serveix per “tapar la mala gestió del govern amb un projecte faraònic”. En aquest punt, ERC ha votat en contra, Cs i l’AUP s’han abstingut i el PSC, En Comú Podem i Veïns per Rubí han votat a favor.
El superàvit del 2021 es reinvertirà
El plenari ha aprovat una modificació de crèdit per tal d’incorporar al pressupost municipal els més de tres milions de superàvit del 2021. Els diners van destinats a finançar diversos projectes, entre els quals destaquen 370.000 euros en l’arrendament de material i mobiliari en suport a les entitats i 340.000 euros pel manteniment d’escoles. L’oposició s’ha abstingut en bloc després d’argumentar que manca informació sobre quines accions es pensen desenvolupar amb aquests diners.
D’altra banda, la sessió també ha servit per aprovar el protocol juvenil contra la violència masclista i LGTBIfòbica. La regidora de Joventut, Annabel Cuesta, ha explicat que es tracta d’un “instrument compartit i consensuat amb el jovent per treballar contra l’assetjament d’aquest tipus de violències, especialment en els espais d’oci”. La proposta s’ha aprovat per unanimitat.
Per últim en la part de control, el plenari també ha votat per unanimitat adherir-se a la Declaració per uns Municipis i Ciutats Cuidadores i ha aprovat donar per finalitzada l’expropiació de la darrera tercera part de la finca de la Torre Massana.
Millorar el transport públic als hospitals de referència
Pel que fa a l’apartat de mocions, l’AUP ha presentat una proposta per millorar el transport públic des de Rubí fins als hospitals de referència, especialment l’Hospital de Terrassa. Entre les propostes hi ha l’aplicació de preus reduïts per la població rubinenca que va als dos hospitals ubicats a Terrassa i valorar la possibilitat de posar alguna mena de transport nocturn. En aquest sentit, el regidor socialista Rafael Güeto ha avançat que han arribat a un acord amb els ajuntaments de Sant Cugat i Castellbisbal per fer arribar a la Generalitat una proposta de millora de la comunicació dels tres municipis amb els dos hospitals: “Redueix i racionalitza el recorregut, millora les freqüències i redueix el temps de trajecte”, ha apuntat Güeto. La proposta ha estat aprovada per unanimitat.
També s’ha aprovat una proposta d’Esquerra, amb l’abstenció de Ciutadans, per tal de dedicar un carrer a Nativitat Yarza, qui va ser la primera alcaldessa de l’estat espanyol per l’Ajuntament de Bellprat el 1934. També s’ha aprovat una moció per garantir que les dones poden avortar sense assetjament i en condicions de privacitat i intimitat.
Després d’un intens debat, també ha prosperat una proposta del PSC i ECP per demanar que els ajuntaments no paguin l’educació dels 0-3 anys i que aquesta sigui gratuïta per tothom. Per últim, la moció per exigir al govern espanyol responsabilitats pel Catalangate, el cas d’espionatge contra líders independentistes per part del CNI, no ha prosperat. El PSC i Cs hi han votat en contra i ERC, ECP i l’AUP, a favor. VR s’ha abstingut.