Cristina Carrasco
Ana M. Martínez, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha estat escollida de nou alcaldessa de la ciutat aquest dissabte al migdia. Ha estat en el marc de la sessió de constitució del nou Ple resultant de les eleccions municipals del passat 28 de maig. La jornada ha viscut diversos moments de crispació.
Un cop reelegida com a alcaldessa, Martínez, que encara el seu tercer mandat com a màxima responsable municipal, ha ofert diàleg a tots aquells grups que comparteixen valors progressistes com la justícia social, la igualtat i la solidaritat i que, alhora, tenen com a prioritat la transformació de la ciutat. “Amb aquests tota aliança serà productiva”, ha assegurat.
En referència a la fragmentació del nou plenari i a les dificultats de governabilitat, Ana M. Martínez ha afirmat que “acceptem el repte amb responsabilitat i il·lusió perquè volem continuar millorant la qualitat de vida dels nostres veïns”. També ha fet una crida a la responsabilitat de tots els regidors i ha rebutjat els discursos d’odi, l’alarmisme i la crispació. A més, ha assegurat que no permetrà “que ningú embruti la imatge de la ciutat definint-la com un lloc insegur o perillós”.
Després del discurs de la primera autoritat local, s’han succeït les intervencions dels diferents portaveus, de menor a major representació.
El primer ha estat Andrés Medrano, portaveu d’En Comú Podem (ECP), qui s’ha referit a les potencialitats de la ciutat, així com a les necessitats i carències que encara té la ciutat. Medrano ha apuntat que la intenció del seu grup municipal és continuar treballant, “allà on estiguem, per garantir els drets de la ciutadania”. En aquest sentit, ha assenyalat drets bàsics com l’accés a l’habitatge, una assistència sanitària digne o la protecció del medi ambient i ha assegurat que el seu grup treballarà i aportarà en contraposició dels que només parlaran.
Tot seguit, Marina Dolset, de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), ha lamentat l’entrada de l’extrema dreta al plenari i ha insistit en la necessitat de teixir una xarxa antifeixista a la ciutat i de defensar els drets de tota la ciutadania. Dolset també ha assegurat que l’AUP farà “una oposició responsable i propositiva, a la vegada que fiscalitzarem el govern perquè compleixi tot allò que aprova”.
Era el moment de la intervenció de Toni García, portaveu de Veïns per Rubí (VR), quan s’ha produït un dels moments tensos del plenari. García ha demanat la retirada d’una pancarta on es podia llegir “Fora agressors”, en referència a la seva situació personal del portaveu, denunciat per la seva exparella per un presumpte cas de violència masclista. El Ple ha estat suspès i ha requerit la intervenció de la policia local.
Un cop s’ha reprès la sessió, García s’ha ofert per treballar conjuntament amb la resta de forces “per fer de Rubí una ciutat millor i digna per a tots els que hi vivim”. Entre les prioritats per VR, millorar la seguretat, redactar un Pla d’Ordenació Urbana consensuat i amb la participació ciutadana, planificar el manteniment i la neteja de la via pública, dotar de serveis les urbanitzacions, entre d’altres.
Durant la seva intervenció, Juan José Giner, del Partit Popular, ha criticat que els partits d’esquerra vulguin aïllar-los en el Ple juntament amb Vox. Per a Giner, “aquest és un pacte antidemocràtic i una mordassa”. El popular ha assegurat que la seva formació treballarà “per millorar la vida dels rubinencs” des del consens i “sense vetos ni sectarismes”. Entre les prioritats del PP hi ha les famílies, el teixit empresarial i comercial i la cohesió social.
En el moment de la intervenció de Nerea Andrés, portaveu de VOX, membres de Rubí antifeixista han cridat consignes com “fora feixistes dels nostres barris” i de nou s’ha suspès el Ple i s’ha tallat la retransmissió de la sessió. La Policia Local ha tornat a intervenir requisant pancartes i expulsant alguns dels activistes. Un cop s’ha reprès, Andrés ha assegurat que “estem aquí per convertir les reivindicacions veïnals en realitats” i que “no caurem en el sectarisme”.
Finalment, ha estat el torn de paraula de Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), segona força política al Ple. Corbera ha apuntat que, malgrat l’objectiu amb el qual es van presentar a les eleccions era assolir l’alcaldia i fer realitat un canvi polític, els resultats de les urnes obliga a les dues forces més votades “a teixir complicitats que permetin l’estabilitat necessària per tirar endavant projectes estratègics”. ERC ja ha fet arribar al PSC un document amb un seguit de condicions i projectes amb prioritats com el Campus de la Formació Professional, l’habitatge, el verd urbà o la política lingüística.
L’alcaldessa ha tancat el torn afirmant que prenia nota de les intervencions dels diferents grups. Després de col·locar-los les insignies de l’Ajuntament i de la foto de família, la sessió ha finalitzat.
Moments de tensió entre el grup antifeixista i VOX
Una vintena d’activistes de la Plataforma Antifeixista de Rubí s’ha concentrat a la porta de la Biblioteca per mostrar el seu rebuig a la presència de l’extrema dreta en el ple municipal. Durant tota la sessió han cridat lemes com “Fora feixistes dels nostres barris” o “Nazis no”.
A la sortida del ple, els Mossos d’Esquadra han hagut d’intervenir per evitar que els enfrontaments entre el grup i els regidors i acompanyants de Vox arribessin a més. Davant dels crits dels antifeixistes, algunes persones vinculades a l’extrema dreta han respost llençant petons i fent botifarres. Els Mossos han posat punt final als aldarulls.
NOTÍCIES RECENTS