El gerent de TMA Grupo Sánchez, Andreu Sánchez, ha explicat que AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias SL, l’empresa del grup TMA que vol obrir l’abocador a Can Balasc, ha decidit demanar la suspensió de la llicència a l\’Ajuntament per \”aclarir si la declaració d\’impacte ambiental és necessària o no, i si és necessària, com tramitar-la\”. Sánchez assegura l\’empresa ja té elaborada aquesta declaració d\’impacte ambiental, però és l\’administració catalana qui diu que aquest document no és necessari.
“La Generalitat ha notificat diverses vegades a l\’Ajuntament i també a nosaltres que la declaració d\’impacte ambiental no és necessària, però l\’Ajuntament ens la reclama per donar-nos la llicència, per això hem demanat una reunió amb la Generalitat per veure quins passos hem de seguir\”, ha explicat el gerent, que nega que la demanda de suspensió estigui relacionada amb la possible caducitat del procediment. Ara, caldrà veure si l\’Ajuntament admet o no aquesta demanda de suspensió per part de l\’empresa.
Les contradiccions entre les dues administracions han posat a l\’empresa en una situació difícil, però Andreu Sánchez és optimista i creu que quan tinguin resolta la qüestió dels permisos ambientals amb la Generalitat, \”l\’Ajuntament tindrà l\’obligació d\’atorgar la llicència en compliment de la llei\”.
Tipus de residus
Pel que fa al tipus de residus que s\’abocaran a Can Balasc, la plataforma Rubí sense abocadors ha denunciat diverses vegades que el permís que demana TMA és per un abocador de residus no especials (Classe II), tot i que per sentència judicial a Can Balasc només hi poden entrar inerts i alguns altres residus que actualment es consideren de classe II. Sánchez diu que a Can Balasc s\’abocaran els residus que es contemplen a la sentència i que la inclusió al projecte de més de 200 codis de residus es deu \”a un canvi en la normativa, però són els mateixos\” que els del projecte inicial del 1994.
La \”bona experiència\” de Can Carreras
Sànchez demana tranquil·litat als veïns i considera que Can Carreras ha estat una \”bona experiència\”, tot i que reconeix que al principi hi va haver un problema d\’olors: \”Quan ens van deixar aplicar la tecnologia, les olors es van acabar, aquesta mateixa tecnologia l\’aplicarem ara a Can Balasc\”.
Per últim, el gerent de TMA respecta les mobilitzacions dels veïns contra l\’obertura de l\’abocador que s\’han produït en els darrers dies: \”Tothom produïm escombraries, però ningú la vol a casa seva. Entenem que la gent es mobilitzi i defensi els seus interessos, nosaltres com a empresa també volem defensar els nostres\”.