El periodista Antoni Bassas, conegut principalment per la seva etapa com a presentador durant 14 temporades del programa \’El Matí de Catalunya Ràdio\’ i per haver estat corresponsal de TV3 a Washington, va presentar aquest dijous al vespre el seu llibre \’Bon dia, són les vuit!\’ a l\’auditori del Museu Vallhonrat. L\’acte, que va ser presentat per Lídia Juste, cap de programes de Ràdio Rubí i organitzat pel Racó del Llibre, va ser un èxit de public.
La publicació, guanyadora del Premi Josep Pla 2018, és un assaig on explica les seves vivències com a locutor del programa \’El Matí\’, un reflex de l\’evolució històrica i política de Catalunya on relata detalls i anècdotes sobre les seves entrevistes més cèlebres, la relació amb els diferents col·laboradors del programa o la relació entre periodistes i polítics, entre altres temes.
Aquest assaig, publicat a principis d\’any, arriba 10 anys des del seu abrupte comiat de Catalunya Ràdio després de desavinences amb la direcció per renovar el seu contracte. Un adéu sens dubte marcat per les pressions polítiques durant el govern del tripartit a la Generalitat, com la polèmica frase del diputat socialista Joan Ferran, qui va dir que calia \”arrencar la crosta nacionalista de TV3 i Catalunya Ràdio\”. Bassas afirma que aquesta pausa de 10 anys li ha permès fer un relat amb més tranquil·litat i seleccionant el que val més la pena, menys influenciat pel polèmic comiat.
Antoni Bassas va afirmar que aquest llibre és un homenatge als oients, qui han tingut una reacció molt bona en llegir-lo. \”Molts em diuen que, quan llegeixen el llibre, escolten la meva veu i recorden el que estaven fent en aquell moment\” – explica l\’actual directiu del Diari Ara. A \’Bon dia, són les vuit\’ també es tracten altres moments de la seva trajectòria periodística com la seva corresponsalia a Washington pels Informatius de TV3, el naixement de la versió radiofònica de l\’Alguna Pregunta Més, que li va valer el seu premi Ondas, o la reacció de la seva família al saber que volia dedicar-se al periodisme.
Bassas considera que aquest text també reflecteix l\’evolució del procés sobiranista de Catalunya durant una dècada, fins a arribar al 2007-2008 amb els primers moviments populars per defensar l\’Estatut. Pel periodista, en aquell moment ja era bastant clar que \”el sistema de finançament autonòmic eren com un vestit que es queda petit per Catalunya\”. L\’expresentador considera que, en aquell moment, la societat catalana fa un pensament col·lectiu simultani sobre la necessitat de reivindicar els seus drets.