Cristina Carrasco
L’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), ha presentat aquest dimarts al matí el projecte de la primera fase de pacificació de l’avinguda de l’Estatut. El projecte s’ha aprovat hores després al Ple Municipal corresponent al mes d’agost, celebrat aquest dimarts a la tarda, amb els vots a favor de l’executiu local, Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i les abstencions d’ERC, PP i VOX.
En què consisteix el projecte?
Segons el bipartit local, el projecte té com a objectiu final convertir aquesta via en un carrer més segur, accessible i sostenible, canviant tant la seva imatge com els usos. En aquesta primera fase s’actuarà entre la plaça de l’Agricultura i els carrers de les Basses i Galícia i el cost de l’actuació s’ha pressupostat en 5,5 milions d’euros.
El projecte persegueix un canvi profund, d’imatge i d’ús de la via. Entre les actuacions per millorar la seguretat viària hi ha la instal·lació de nous semàfors i senyalització per reduir la velocitat dels vehicles, així com nous passos de vianants i l’ampliació de voreres. També es millorarà l’enllumenat, s’establiran noves connexions transversals entre barris i es reorganitzarà l’estacionament de vehicles.
Altres actuacions contemplades són la creació d’un carril bici, de 1.370 metres de llargària i s’implantaran voreres arbrades, amb 159 arbres autòctons amb baix requeriment hídric, i escocells correguts a banda i banda del carril bici per protegir-lo. A més, es crearan noves zones d’estada i d’esbarjo al llarg de la via, i un nou espai amb àrea infantil entre la pl. Agricultura i el c. Flammarion.
El projecte també contempla la millora de les xarxes de subministrament com l’actualització del clavegueram o la renovació de la xarxa de drenatge, a més del soterrament dels cables aeris.
Un cop aprovat inicialment, ara el projecte se sotmetrà a exposició pública abans de la seva aprovació definitiva. Posteriorment s’obrirà el procés de licitació i es preveu que les obres podrien començar el segon semestre del 2025.
Per Ana M. Martínez, aquest “és un dels projectes més ambiciosos i necessaris impulsats per aquest govern municipal, que aspira a transformar l’avinguda de l’Estatut en una veritable via urbana al servei dels vianants i no tant dels vehicles”.
En el mateix sentit, el tercer tinent d’Alcaldia i portaveu d’En Comú Podem, Andrés Medrano: “Aquest és un projecte majúscul, de transformació de la ciutat. Fins ara hem fet moltes actuacions a la ciutat en coherència amb aquest propòsit de fer una ciutat més saludable, més connectada. Aquesta transformació que projectem, que acompanya totes les altres, serà decisòria i impactant”.
L’avinguda de l’Estatut és de titularitat municipal des del 2019. Des d’aleshores, s’han fet actuacions per reduir el transit rodat i prioritzar la seguretat dels vianants, com posar reductors de velocitat o limitar la velocitat, però clarament insuficients, ja que la via, que funciona com a carretera interurbana des de fa més de fa cinquanta anys, requereix una actuació integral per convertir-la realment en una via urbana.
Què en pensen del projecte la resta de grups municipals?
Tots els grups han coincidit en destacar la gran feina dels serveis tècnics municipals que han fet possible el projecte, per la seva complexitat i per ser un projecte transversal amb diferents àrees implicades.
Més enllà d’això, només Veïns per Rubí i l’AUP han votat a favor, ja que ERC, PP i VOX han optat per l’abstenció, tot i que per motius diferents. Així, PP ha qüestionat si l’actuació reduiria el nombre de places d’aparcament, mentre que VOX considera que el projecte perjudicarà als veïns que optin pel vehicle privat.
Per la seva banda, Xavi Cots, regidor d’ERC, ha reclamat un projecte més ambiciós mediambientalment i que l’executiu sigui més receptiu a les propostes dels grups a l’oposició. Cots ha lamentat que no hagin acceptat propostes com la implementació de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS), que ja apliquen moltes grans ciutats, per un tema de costos, que els escocells no siguin més amplis, o que no s’hagi apostat per material reciclat, entre altres.
Què passarà amb el trànsit?
Una de les qüestions més repetides durant el debat de l’aprovació del projecte és què passarà amb el trànsit rodat, mentre durin les obres i un cop finalitzades. Alguns grups han mostrat la seva preocupació sobre la possible congestió de carrers propers o de la comarcal C-1413 quan comencin les actuacions.
En aquest sentit, el regidor de Planificació Urbana, Rafael Güeto, ha anunciat que s’obrirà una oficina de suport al veïnat per atendre les afectacions i molèsties que puguin ocórrer durant les obres.
Per la seva part, l’alcaldessa ha assegurat que l’Ajuntament parlarà amb altres administracions, especialment amb la Generalitat, per oferir aquests recorreguts alternatius. Martínez ha apuntat en diverses ocasions que la solució definitiva passa per obrir una sortida de la C-16 abans d’arribar al peatge o bé eliminar aquest directament.
NOTÍCIES RECENTS