Cristina Carrasco
El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat provisionalment la modificació de les ordenances fiscals i preus públics per al 2025 amb els vots favorables de l’equip de govern, integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP); les abstencions d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP); i els vots en contra de VOX, el Partit Popular (PP) i Veïns per Rubí (VR).
La proposta es basa en la congelació d’impostos i el manteniment, en termes generals, de taxes i preus públics, després de la pujada realitzada l’any passat. Aquesta pujada, sumada a la contenció de la despesa, “ha permès equilibrar les finances municipals”, segons va explicar la regidora de Serveis Econòmics, la socialista Marta Oliva.
Oliva ha insistit que “el nostre objectiu com a govern és que la pressió fiscal sigui justa, moderada i que permeti mantenir la qualitat dels serveis municipals”. Així, ha explicat que les ordenances incorporen novetats com més bonificacions per a afavorir la justícia social i la cura del medi ambient. Entre aquestes, les bonificacions per aportacions a la deixalleria s’amplien també a les deixalleries mòbils i s’amplia la reducció del 20% per autocompostatge als solars sense edificar, tancats perimetralment.
Una altra de les novetats afecta el preu públic de l’Espai Creixença, que a partir d’ara serà de tarifació social, és a dir, en funció de les rendes de cada família. A més, s’introdueix una taxa específica per a la celebració de matrimonis civils i incorpora l’Ateneu com a espai disponible per a l’ofici d’aquestes cerimònies, tal com havia proposat el grup d’ERC. També a petició d’aquesta formació, es congelarà el preu públic de l’Escola d’Art i Disseny edRa.
ERC i l’AUP s’abstenen
Des d’ERC, la portaveu Montse Soler, va justificar l’abstenció del seu grup aquest any perquè l’executiu local no havia complert alguns dels acords que va subscriure l’any passat per tirar endavant ordenances i pressupostos. Entre aquests s’ha referit a l’estudi de la situació dels guals. A més, Soler va insistir que el focus s’ha de posar, més enllà del que paguem, en quins serveis es reben per aquests impostos i si aquests es gestionen com cal i la ciutat rep les inversions que necessita.
Per la seva banda, la portaveu de l’AUP Marina Dolset va explicar que els preocupa que s’opti per congelar l’IBI aquests anys fins a les eleccions i un cop passades aquestes “hi hagi una pujada brutal com la de l’any passat”. Dolset va demanar al govern una modificació de la taxa de la brossa i implementar 12 trams com a Sabadell per afegir la variable de l’IRPF a les llars. “La taxa ara mateix no és justa perquè no sabem qui recicla i qui no, i tot fa pensar que trigarem molt a desplegar una taxa justa, mentrestant demanem que es tinguin en compte també els ingressos familiars”, ha apuntat.
L’AUP també ha sol·licitat que es revisi la tarificació social a les escoles d’art i música i les escoles bressol perquè hi ha pocs trams establerts, aquests estan obsolets i això fa que el sistema no funcioni i moltes famílies queden fora.
Els ‘no’ de PP, VOX i VR
PP, VOX i VR van votar en contra de les ordenances. Tots ells van coincidir en alguns punts com titllar d’excessiva la pujada del 16% de la taxa d’espais de venda, terrassa i bar del Mercat Municipal. “Volen que tanqui el Mercat? Perquè si és així, van per bon camí”, va apuntar el portaveu del PP, Juanjo Giner.
Per Giner, amb aquestes ordenances, la pressió fiscal continuarà ofegant les famílies de Rubí i “votar que sí que seria ser còmplices del brutal augment fiscal de l’any passat”. El popular va defensar la baixada d’impostos i taxes per a la ciutadania i també per atraure nova activitat econòmica que generi ocupació.
Per a Nerea Andrés, portaveu de VOX, les ordenances perpetuen “l’abús de l’any passat quan van pujar un 12% l’IBI i un 33% la taxa de la brossa”. Andrés també ha criticat la pujada pels espais de venda del Mercat. “És molt bonic dir que volen potenciar el comerç de proximitat, però després, a la vista està, se li posen traves complicant la seva tasca”.
Finalment, Antoni García, portaveu de Veïns per Rubí, va criticar que la proposta consolida la pujada del 12% de l’IBI de l’any passat, “tot i que som un dels municipis amb la renda mitjana més baixa de la comarca, de Barcelona i de Catalunya”. García considera que, a més, la pressió fiscal no va en la línia d’uns serveis de qualitat. En aquest sentit, s’ha referit al manteniment de l’espai públic, equipaments insuficients amb un manteniment deficient, neteja insuficient o urbanitzacions abandonades.
NOTÍCIES RECENTS