El Ple de l’Ajuntament, que s’ha celebrat auqest dijous de forma telemàtica, ha aprovat una partida de 600.000 euros per tal d’ajudar el teixit econòmic de la ciutat. En concret, es destinaran 250.000 euros a un fons d’ajuda per autònoms, comerços i pimes i 300.000 euros a un pla de dinamització de l’activitat econòmica. Aquest pla es podria posar en marxa un cop finalitzat l’estat d’alarma per tal d’incentivar la demanda interna de les empreses i comerços locals, adaptar la línia de subvencions de millora comercial a les necessitats actuals i obrir una línia de vals de compra per incentivar el consum en els comerços i serveis locals, entre altres.
L’aprovació d’aquesta partida s’ha fet a través d’una modificació de crèdit que suposa treure els 600.000 euros d’altres partides. En concret, aquests diners surten d’un contracte del transport urbà que s’ha endarrerit, de la conservació d’infraestructures, de treballs i estudis tècnics i del fons de contingència. La modificació ha comptat amb el suport del PSC, En Comú Podem, Ciutadans i Veïns per Rubí, mentre que ERC i l’AUP s’han abstingut perquè el govern no ha donat cap detall sobre quins criteris se seguiran a l’hora d’atorgar aquests ajuts.
Rubí ha tingut un superàvit de 17 milions d’euros
L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha presentat una moció per tal d’instar al govern central a derogar l’article 135 de la Constitució, la Llei d’Estabilitat Pressupostària i la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LSRAL). L’objectiu d’aquest canvi normatiu és que els ajuntaments que estiguin sanejats puguin destinar els seus romanents de tresoreria a inversions i no a pagar crèdits, com els obliga la normativa actual. A Rubí, el 2019 ha acabat amb un superàvit de 17 milions d’euros, que diverses formacions polítiques ja han demanat que es pugui invertir en la crisi econòmica derivada de la covid-19.
La moció ha estat aprovada, tot i que ha tingut les abstencions del PSC, En Comú Podem i Ciutadans. Cs s’ha mostrat d’acord amb destinar el 100% del superàvit a inversió, però el portaveu, Roberto Martín, considera que “és millor modificar lleis que derogar-les”. Per la seva banda, En Comú Podem ha explicat el seu vot contrari perquè l’AUP no havia acceptat una transacció sobre un pla d’acció social de la Generalitat, mentre que el PSC s’ha expressat a favor de la derogació de LRSAL, però considera que és secundària. La regidora socialista. M. Carmen Cebrián, ha dit que “només cal un decret de govern per poder destinar el romanent a inversions”.
Rubí s’agermana amb Els Guiamets, on va néixer Neus Català
El plenari també ha aprovat per unanimitat l’agermanament de la ciutat de Rubí amb el municipi d’Els Guiamets, on va néixer Neus Català. A través de la seva figura, les dues localitats s’han unit amb la intenció de treballar per recuperar la memòria històrica de les persones deportades pel nazisme. També s’ha aprovar la declaració institucional de les Ciutats Defensores dels Drets Humans.
Llum verda a un pla d’inversions del clavegueram
El Ple també va servir per aprovar un Pla d’inversions de la xarxa d’aigua potable i del servei del clavegueram de 4,5 milions d’euros. El regidor responsable de l’àrea, Andrés Medrano, ha explicat que aquests diners es destinaran per fer “la xarxa més resilient i per renovar-la aprofitant obres en alguns carrers”. ERC s’ha abstingut perquè considera que el pla no inclou cap mesura encaminada a millorar la sostenibilitat de la xarxa: “El pla ni tan sols parla de reaprofitament de l’aigua, caldria avançar cap als Objectius de Desenvolupament Sostenible”, ha dit el regidor republicà Xavier Cots. També s’han abstingut Ciutadans i l’AUP.