El Pacte per la recuperació social i econòmica postcovid-19 a la ciutat impulsat pel govern local, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), va ser aprovat al Ple d\’aquest dijous, però no per unanimitat.
El document presentat no va trobar el suport d\’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ni l\’Alternativa d\’Unitat Popular (AUP), que hi van votar en contra, ni tampoc el de Veïns per Rubí (VR), que es va abstenir. Únicament el grup municipal de Ciutadans (Cs) va donar suport a la proposta de socialistes i comuns.
\”El document és un full de ruta treballat de la millor forma possible per afrontar la recuperació econòmica i social més important de la història recent\”, va explicar durant la sessió l\’alcaldessa, Ana M. Martínez. Per la seva banda, la portaveu dels comuns, Ànnia García, va destacar que, si bé el pacte no és unànime, sí que hi ha el consens de \”protegir els més vulnerables i revertir la crisi econòmica i això està al pacte\”.
El regidor de Cs, Roberto Martín, es va mostrar \”trist\” per la manca de consens i va afirmar que \”aquest pacte és millor que no tenir cap pacte\”.
Entre les files dels crítics a l\’acord, el portaveu republicà, Xavier Corbera va subratllar que no han tingut cap mena de resposta a les seves propostes i consideren que \”no canvia res estructural\”, tot i que va estendre la mà a fer totes les modificacions pressupostàries necessàries per fer front a l\’emergència.
Més crítica va ser Betlem Cañizar, la regidora de l\’AUP, que va lamentar que es destinin 950.000 euros per projecció de la ciutat, mentre que partides que considera més importants tenen un pressupost menor, \”com ara els 663.000 euros per serveis socials, zero pressupost pel centre d\’empoderament de la dona perquè diuen que no hi ha recursos, 10.000 euros a salut pública o cap partida específica per salut mental\”. Per últim, va recordar al govern que \”un pacte no es pot portar al ple sense negociar-lo\”.
Per últim, Toni García, de VR, considera que aquest document arriba \”molt tard\” i que els 663.000 euros destinats a serveis socials \”són insuficients\”.
Gairebé 9 milions d\’euros
El document descriu més d’un centenar d’accions, algunes de les quals ja s’han posat en marxa, totes elles avalades tècnicament i planificades a curt, mitjà o llarg termini. Totes les mesures que detalla el pacte estan en consonància amb el pla de mandat i són coherents amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i inclouen dotació pressupostària. En total, les accions estan valorades en gairebé 9 milions d’euros.
El pacte també inclou un decàleg de compromisos compartits entre totes les forces polítiques amb representació al Ple municipal que defineixen les prioritats de l’acció de govern: vetllar pel seguiment de la crisi sanitària, facilitar el retorn a l’escola i fer possible un inici de curs amb garanties, combatre la desigualtat, afavorir l’economia de proximitat, treballar perquè el Pla de Mobilitat Urbana s’executi sota criteris de sostenibilitat, treballar per la igualtat entre dones i homes, garantir el dret a l’habitatge, establir les estratègies de digitalització, obertura i democratització de l’Ajuntament, situar Rubí al món, projectar accions i la marca de la identitat rubinenca i treballar plegats per aconseguir aliances que facilitin l’assoliment dels objectius d’aquest Pacte de Ciutat. “S’han obert espais de reflexió i consens entre les forces polítiques del consistori i hem vist que hi ha objectius compartits sobre com sortir d’aquesta crisi: donar suport a la població vulnerable, compensar l’aturada econòmica i aprofitar l’oportunitat per repensar la ciutat”, ha dit la segona tinent d’alcaldia, Ànnia García.
Tant l’alcaldessa com la regidora han coincidit també a detallar que la situació d’emergència sanitària ha requerit donar respostes de manera immediata i eficaç i que, un cop la situació d’emergència s’ha controlat, és moment de repensar la ciutat i adaptar la planificació i l’acció de govern a les noves necessitats sorgides després de l’aparició de la covid-19.