Durant el 2018, a la ciutat van iniciar tractament relacionat amb el consum de drogues un total de 187 persones, el que suposa 55 més que el 2017. Així ho recull un informe de la Generalitat que té en compte les dades del Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) Ferran Salsas i Roig, ubicat a Rubí.
Com és tendència a tot Catalunya, la majoria dels tractaments iniciats per rubinencs estan relacionats amb el consum d’alcohol, amb un total de 93 casos, seguits per la cocaïna, amb 40 usuaris. Per cànnabis, 30 persones van iniciar tractament durant el 2018; per heroïna, 11 i per tabac, 4. La resta d’usuaris estan relacionats amb altres tipus de drogues.
Pel que fa a les persones que participen en el programa de manteniment de metadona, a Rubí hi ha 48 usuaris, mentre que en el programa de tractament amb buprenorfina, n’hi ha 3.
A Catalunya, durant el darrer any s’han notificat 13.944 inicis de tractament, una xifra similar a la dels darrers anys i l’alcohol continua sent la droga que té més inicis de tractament, un 42,2%. La segona droga que té més inicis de tractament és la cocaïna (23,9%), que ha augmentat en els darrers tres anys, seguida del cànnabis (13,8%), i de l’heroïna (11,5%). Finalment, el tabac representa el 3,7% dels inicis de tractament i tota la resta de drogues el 4,8%. Cal tenir en compte que els equips d’atenció primària desenvolupen un paper important en el tractament del tabaquisme, per la qual cosa només els casos més greus arriben als serveis especialitzats.
En totes les drogues hi ha un percentatge major d’homes que de dones que inicien tractament; una diferència que és menor en les drogues legals i el cànnabis. Així, tres de cada quatre persones que inicien tractament són homes.
Pel que fa a les urgències hospitalàries relacionades amb el consum de droga a Catalunya, durant el 2018 es van registrar 17.477, de les quals el 57% estaven relacionades amb el consum d’alcohol.