Els Serveis Socials han incrementat les accions d’atenció, seguiment i tramitació de recursos durant els darrers tres mesos per donar resposta a les múltiples necessitats detectades entre la població més vulnerable. S’estima que els casos urgents gestionats des d’aquest servei s’han incrementat un 39% coincidint amb la situació d’emergència sanitària.
Els col·lectius que més han patit les conseqüències del context excepcional han estat les famílies monoparentals, les persones grans que viuen soles i que no tenen suport familiar, les famílies sense recursos i amb menors al seu càrrec, les persones immigrants no regularitzades i les que viuen en habitatges precaris. Entre la ciutadania atesa, un 60% estava a l’atur o no havia rebut la prestació dels ERTO o estava en situació d’economia submergida. Un 40% tenia ingressos precaris i dificultats per sol·licitar altres prestacions. A més, durant l’estat d’alarma es va detectar un increment de situacions de violència intrafamiliar. També es van detectar infants sense mitjans per accedir als treballs escolars telemàtics.
Tot plegat ha provocat un augment de la demanda del suport alimentari, dels ajuts per fer front al lloguer, dels ajuts per pagar deutes de subministrament i la sol·licitud de prestacions econòmiques: “Hem treballat intensament per no deixar enrere ningú i hem pres bona nota de les problemàtiques en què haurem de centrar esforços a partir d’ara”, ha explicat l’alcaldessa, Ana M. Martínez.
El seguiment a Serveis Socials va ser principalment telemàtic, tot i que també feia atenció presencial en alguns casos. Es van haver de mobilitzar tots els recursos per oferir el suport necessari a les persones en situació vulnerable. Entre el 16 de març i el 25 de maig es van fer 8.548 atencions, el que suposa 150 al dia. D’aquestes, 716 van tenir un caràcter d’urgència, el que suposa un increment del 39% respecte a la mitjana anterior a la covid-19.
Ajuts a l’habitatge
La situació va comportar un increment de la problemàtica amb l’habitatge i Serveis Socials va tramitar 56 ajuts per donar suport a l’habitatge. També es van atendre 29 persones a dispositius temporals d’urgència i es va facilitar l’accés de dues persones grans a places privades de residències assistides com a recurs temporal d’urgència. Aquestes accions han tingut una dotació de 52.698,80 euros.
D’altra banda, el servei també ha tramitat l’alta del comptador d’aigua a 8 persones o famílies que estan ocupant un habitatge propietat d’un gran tenidor, gràcies al conveni que existeix entre Sorea i l’Ajuntament.
Altres ajuts
Durant aquest període, es van ampliar les targetes moneder per arribar a 184 famílies amb una dotació extraordinària de 65.000 euros i es va posar en marxa el programa Àpats a domicili, amb una dotació de 52.698,80 euros que va proveir de 3.000 menús a 77 llars.
Pel que fa al Servei d’Atenció Domiciliària, adreçat a les persones que requereixen d’ajuda a la llar i de suport social per dificultats en el desenvolupament o l’autonomia, també es va haver de reforçar i es van prestar 661 atencions. Durant el període de major incidència del coronavirus es van sumar 39 serveis nous i es van prestar un total de 889 atencions a persones majors de 65 anys en situació de vulnerabilitat, aïllament o risc.