L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) s’ha espolsat les crítiques d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) després del trencament de les negociacions per formar un govern alternatiu traient a la llum el document amb el qual van anar a negociar amb les altres formacions i explicant la seva versió sobre les negociacions.
En una roda de premsa ahir al vespre al CRAC, en què hi va assistir l’assemblea i també una trentena de persones com a públic, la formació va explicar en quin punt i el perquè els seus representants van decidir aixecar-se de la taula i marxar. Segons l’AUP, el trencament es va produir en tractar la qüestió de l’alcaldia. Des de l’Alternativa, es va proposar que Arés Tubau, candidata d’Esquerra, ostentés l’alcaldia els quatre anys, mentre que Esquerra volia que Jordi Muntan, candidat de l’AUP, fos alcalde durant el primer any. Davant aquesta proposta, l’assemblea de l’Alternativa d’Unitat Popular va acordar que cada partit assumís l’alcaldia dos anys. Segons explica Mireia Gascón, regidora de l’AUP, i una de les persones que es trobaven a la reunió a tres bandes, quan es va traslladar aquest missatge a la candidata d’Esquerra aquesta “es va enfadar i va reconèixer que la raó d’oferir un any era la desconfiança envers l’AUP. Tenien por que els deixéssim tirats i que l’assemblea tombés les propostes de govern. Vam veure que el més assenyat era aturar-nos”.
La regidora de la formació alternativa assegura que “al final no eren tant els projectes ni les divergències, el que ens va doldre van ser els atacs d’Esquerra, no et pots entendre amb algú que t’ataca d’aquesta manera”. En aquest sentit, Jordi Simó, membre de l’Alternativa i que també era a la trobada, va afirmar que es van sentir “menystinguts” i “molt decebuts amb ICV, que no va dir res i va sortir a fer de ‘palmero’ d’ERC, a carregar contra l’AUP el divendres”. Simó està convençut que “amb una altra direcció d’Esquerra, ara estaríem parlant de com organitzar el govern alternatiu”.
L’AUP creu que Tubau no tenia cap intenció de ser alcaldessa
L’Alternativa ha explicat també que la primera reunió en la qual Esquerra va manifestar voluntat de formar un govern va ser el 9 de juny en una reunió convocada per l’AUP 16 dies després de les eleccions, motiu pel qual, la formació considera que Tubau en cap moment tenia intenció d’optar a l’alcaldia. De fet, Jordi Muntan afirma que en la primera trobada entre els dos, el 2 de juny, Esquerra va parlar de treballar des de l’oposició i “va insistir en la possibilitat de fer una moció de censura en un futur”, proposta que Muntan va descartar: “No ens sembla correcte pensar en una moció de censura sense que ni tan sols s’hagués investit l’alcaldessa”.
Els punts no negociables
Sobre el document amb punts no negociables que ha aixecat tanta polèmica, Simó va afirmar que són propostes “irrenunciables per fer un canvi de govern radical i no cosmètic”, però que només es van poder discutir quatre punts, entre els quals hi havia la qüestió dels càrrecs de confiança i les retribucions polítiques. Sobre el primer punt, segons la versió de l’Alternativa no hi va haver consens, ja que l’AUP proposava eliminar els càrrecs de confiança i, en cas que es necessités una “figura clau, que aquesta sorgís de la plantilla municipal o bé fent un concurs públic”, va explicar Gascón, mentre que la posició d’Esquerra era que fos tot el govern qui escollís el càrrec.
Quant a les retribucions, segons l’AUP la proposta d’Esquerra i Iniciativa era adequar els sous a la Federació Catalana de Municipis (FCM), és a dir, incrementar-ne alguns, mentre que l’AUP tenia la intenció de baixar-los. Tot i això, en aquest punt, ERC i ICV van acordar congelar-los i l’AUP va manifestar la intenció de portar la proposta de congelació de sous a l’assemblea. El quart punt que es va tractar va ser el de l’alcaldia, que va acabar amb la formació assembleària aixecant-se de la taula.