En una jornada sobre perspectives econòmiques que va tenir lloc el dimecres a la tarda a la masia de Can Serra, el professor de Teoria Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB), Gonzalo Bernardos, va alertar que el “problema” sobiranista ha provocat que “moltes empreses no s’atreveixin a invertir a Catalunya” perquè “no els agrada la incertesa”, i considera que això “perjudica notablement” les perspectives econòmiques de Catalunya respecte a la resta de l’estat espanyol.
Bernardos apunta que, en els darrers mesos, el territori català ha patit una davallada “brutal” de la inversió estrangera i desitja que aquesta incertesa “s’acabi amb les eleccions vinents i Catalunya pugui ser capdavantera de la resta d’Espanya, perquè ara mateix no és capdavantera de res”.
No obstant això, hi ha un factor estructural que, segons l’economista, farà repuntar l’economia catalana. Segons l’expert, la baixada del preu del petroli perjudicarà Rússia i els països de l’est d’Europa i això farà que “les multinacionals tornin a girar cap al sud del continent”, especialment en indrets com l’estat espanyol que “s’ha tornat enormement competitiu per la baixada dels salaris i una reforma laboral molt dura que dóna a les empreses una flexibilitat que abans no tenien”.
La conferència de Gonzalo Bernardos va ser organitzada per Cecot Rubí i per l’Ajuntament amb la intenció d’oferir als empresaris rubinencs una orientació sobre quines són les perspectives econòmiques del futur.
En aquest sentit, Josep Parera, president de la patronal a Rubí, explica que “es nota una lleugera millora des de molt avall, perquè en aquests anys les empreses han caigut molt”. Parera creu que la tendència “és positiva i això anima les empreses i també els consumidors”.