La Candidatura d\’Unitat Popular (CUP) va organitzar dilluns al vespre l\’acte central de la seva campanya a Rubí, amb la presència de l\’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, la candidata rubinenca, Betlem Cañizar, i el regidor de l\’Alternativa d\’Unitat Popular (AUP) Aitor Sànchez. Inicialment, també havia d\’estar present l\’exdiputat cupaire Joan Garriga, però finalment per culpa d\’un imprevist no va poder-hi assistir. L\’acte va tenir lloc al Centre Rubinenc d\’Alternatives Culturals (CRAC) i va comptar amb l\’assistència de gairebé una quarantena de persones, entre els quals hi havia persones d\’Esquerra Unida i Alternativa.
La rubinenca Betlem Cañizar va explicar que la lluita per la República \”és un camí per canviar la democràcia, més enllà de banderes, fronteres i identitats. Es tracta de construir un nou país i començar per Catalunya és la forma que hi hagi una sacsejada a tot l\’estat espanyol\”. Per aquest motiu, Cañizar pensa que en ciutats com Rubí, \”del cinturó roig, amb una tradició socialista i federalista, molta gent va fer un canvi de xip l\’1 d\’octubre, persones no necessàriament nacionalistes, però que creuen que cal canviar la democràcia\”.
Per l\’activista social, el full de ruta que s\’ha de seguir en els propers anys és \”configurar una assemblea constituent, iniciar un procés constituent i continuar amb el mandat de l\’1 d\’octubre\”, ja que considera que aquestes \”eleccions són il·legítimes\” després que les hagi convocat el president del govern, Mariano Rajoy.
Per la seva banda, Carles Escolà també va insistir en la idea que \”la ruptura democràtica no és només l\’objectiu dels independentistes, sinó de tots els qui volen transformar la societat, fins i tot aquells que es van creure la transició i la Constitució, perquè els canvis que els prometien no han arribat\”. L\’alcalde de Cerdanyola defensa que la \”nova República no és una utopia\” i defensa que \”fa anys que s\’està construint des del municipalisme\”.
Escolà està convençut que el 21 de desembre \”la majoria del país demostrarà que vol un trencament amb el règim del 78 i l\’instrument per fer-ho és la República catalana\”. Finalment, l\’alcalde de Cerdanyola ha reconegut que \”sí que és possible fer polítiques socials sense una ruptura\”, però afirma que és molt complicat i va posar d\’exemple l\’article 135 de la Constitució, \”que es va canviar amb la reforma exprés\” i que obliga els ajuntaments a destinar el superàvit \”al deute bancari, encara que aquest sigui il·legítim, per sobre de qualsevol altra tipus de despesa, fins i tot encara que aquesta sigui de caràcter social\”.