Per primera vegada en un any i mig, el Ple es va celebrar de forma presencial, amb distància de seguretat. / Ràdio Rubí
El retorn del Ple a la Sala Enric Vergés de l’Ajuntament de Rubí després d’un any i mig de plenaris a distància va coincidir amb l’aprovació del pressupost del 2022. Durant el debat per l’aprovació dels comptes municipals per l’any vinent l’oposició i el govern van creuar retrets i menyspreus en en un clima pràcticament electoral. El pressupost es va aprovar tal com estava previst, amb els vots a favor del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), els dos socis de govern, i els vots en contra de la resta de formacions polítiques.
El cap de l’oposició, Xavier Corbera, d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va criticar els comptes en una llarga intervenció en què va incidir especialment en la desconfiança que li provoca l’executiu, al qual va comparar amb la junta del FC Barcelona de Josep M. Bartomeu: “Són com la junta de Bartomeu, una cortina de fum constant per anar passant els dies, compren la sucursal de La Caixa, que està plena de teranyines, els antics cinemes estan morts de fàstic, la Supersond no saben què fer-hi, l’aparcament del Duet Sports està tancat i barrat… vostès no fan res d’allò què diuen”. Després va criticar que l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, hagi acceptat el càrrec de diputada a la Diputació de Barcelona amb funcions dins el govern, insinuant que “busca refugi fora de la ciutat per seguir la carrera política, és normal que després de 20 anys estiguin cansats”. El portaveu del PSC, Moisés Rodríguez, va etzibar-li al portaveu d’ERC que la seva és “la pitjor oposició de la història de Rubí” i la regidora M. Carmen Cebrian el va acusar d’estar perpètuament “en campanya electoral”.
L’altre diàleg tens va ser entre el govern i el portaveu de Ciutadans, Roberto Martín. En aquest cas, Martín va centrar la seva i intervenció en ressaltar el poc suport que el seu grup municipal considera que el govern ofereix a col·lectius com els comerciants o les petites i mitjanes empreses. Va afirmar que “l’Ajuntament es gasta 272.000 euros en propaganda i publicitat”, mentrestant hi ha àrees que “tenen partides insultants, com els 30.000 euros per reparar parcs infantils o els 44.500 euros per ASAV i els 38.000 euros per Frater Nadal”. En aquest cas, M. Carmen Cebrián, va acusar Martín de “desinformar a la ciutadania” i va afirmar que Frater Nadal i ASAV rebran més de 300.000 euros.
Pel que fa a Veïns per Rubí (VR), Toni García va criticar que l’oposició només hagi tingut 9 dies per estudiar el document, una crítica que va ser majoritàriament compartida per la resta de grups. García va fer una llarga llista de partides pressupostàries que s’havien vist reduïdes, com per exemple les ajudes destinades al comerç, la inversió en habitatge, l’arranjament de vies públiques o el fet de no arribar al 15% d’inversió destinat a les urbanitzacions: “Hi ha una falta de planificació en la gestió dels recursos públics”.
La regidora Betlem Cañizar, de l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), en una llarga intervenció, va enumerar un conjunt de partides que s’havien retallat respecte a altres anys i que el seu grup considera que haurien de ser prioritàries, en detriment de la despesa en el projecte Color o el túnel de llum, entre altres: “S’estan reduint els ajuts i beques educatives, la promoció en ocupació, hi ha menys ajudes a comerç, al Mercat, a les biblioteques, a les arts escèniques, salut pública, civisme, convivència, gent gran, joventut, dones, habitatge… són àrees que treballen amb la població més afectada per la crisi”.
Abans de recollir les intervencions dels grups de l’oposició, els dos partits del govern havien defensat la proposta del pressupost. El portaveu d’ECP, Andrés Medrano, va anunciar que els comptes “són realistes i ajustat i consoliden les línies d’actuació del govern”. Entre altres, va defensar la incorporació de nous llocs de treball a l’Ajuntament de millorar les polítiques de medi ambient, cooperació i participació, entre altres.
Pel que fa a la regidora socialista M. Carmen Cebrián, va insistir que el pressupost busca “millorar la qualitat de l’espai públic, la cohesió social i la promoció econòmica”. També va destacar les inversions previstes pel 2022: la partida per millorar les voreres, les càmeres de videovigilància que s’instal·laran al centre i a Les Torres, l’ampliació del pont de Cova Solera, l’adequació de l’Antiga Estació i els pressupostos participatius, entre altres.