Rubí genera 425,51 kg de residus per habitant a l\’any, segons les darreres dades que ha fet públiques la Generalitat. Una xifra que situa al nostre municipi per sota de la mitjana europea, que és de 482 kg per habitant i any, i del conjunt de Catalunya, que és de 509 kg per habitant i any.
La nostra ciutat va generar l\’any 2017 32.154,99 tones de residus municipals, el que suposa un lleuger increment respecte a l\’any anterior quan es van generar 31.087,79 tones.
D\’aquestes 32.154 tones, 11.430,27 es van separar selectivament per fraccions, el que suposa que la recollida selectiva de residus a Rubí s\’ha situat en el 35,54%.
Cal assenyalar que aquesta xifra l\’any 2016 només va ser del 30,09%. Segons les dades de la Generalitat, aquest increment de cinc punts en la recollida selectiva es pot atribuir a una major conscienciació ciutadana, a l\’efecte de les campanyes selectives i a l\’increment de la dotació dels ajuts als ens locals per al foment de la recollida selectiva d\’orgànica, entre altres.
Tot i això, Rubí continua estant per sota pel que fa a les dades del conjunt de Catalunya, on l\’any passat es van recollir selectivament el 40%. El director de l\’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep M. Tost, ha recordat que l\’objectiu és arribar al 60% l\’any 2020. Tost ha demanat \”màxima col·laboració ciutadana\” i ha recordat que aquesta es veurà recompensada amb sistemes de pagament més justos.
A més ha assenyalat que són les grans ciutats les que tenen més camp per a millorar, a diferència dels municipis petits, que ja arriben a nivells d\’entre el 60 i el 85% de selectiva. Tost ha explicat que al setembre s\’iniciaran els treballs d\’elaboració d\’una nova Llei de residus i recursos \”que preveu incorporar instruments innovadors perquè el món local pugui fer front a la gestió sostenible dels residus\”.