L’empresa rubinenca Campos Estela ha aconseguit quedar finalista en la VII edició del Premi Europeu de Prevenció de Residus en la categoria empresa pel seu projecte ‘Vespa i Vispa’, que promou la mobilitat sostenible i la reutilització. Es tracta de la primera empresa catalana distingida dues vegades de forma consecutiva en el Premi Europeu de Prevenció de Residus, ja que l’any passat ja va ser finalista amb el projecte ‘Pesa i pensa contra el malbaratament alimentari’.
‘Vespa i Vispa’ és un projecte que fomenta la desmaterialització usant bicicletes fetes amb peces reutilitzades procedents d’altres en desús i per promoure la mobilitat sostenible entre els infants. Es calcula que un cop acabi el curs, més de 3.000 infants de 17 escoles diferents hauran participat en aquesta acció. A Rubí, les escoles que participen en el projecte són la Torre de la Llebre, 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Maria Montessori.
Els finalistes i guanyadors dels premis es van conèixer dimecres en un acte que es va celebrar a Brussel•les, en el qual es va premiar com a millor projecte en la seva categoria ‘A Tiana, reduïm residus’, de l’Ajuntament de Tiana, i van ser distingits com a finalistes ‘Barcelona comparteix el menjar’, de l’ONG Nutrició Sense Fronteres, i ‘Smart City Expo World Congress, towards 0 waste, de la Fira Internacional de Barcelona.
Què és el projecte ‘Vespa i Vispa’?
La Vespa és fruit del projecte BeCiclos, que rescata bicicletes abandonades als carrers d’Holanda. Després de passar pel taller mecànic, els ofereix una segona vida fent servir, principalment, materials donats per la sobreproducció. La Vispa és una altra d’aquestes bicicletes reutilitzables, teixida amb llanes de colors i que s’ha adaptat als infants més petits.
L’activitat s’inicia amb un conte, a través del qual els monitors expliquen la història d’una de les rodes d’una bicicleta abandonada. A partir d’aquí, els infants tenen la possibilitat de rodar amb la Vespa i amb la Vispa. Quan acaben, arriba el moment de reflexionar sobre el que han après i les emocions que els desperta el fet d’anar en bici. Per fer-ho, els infants utilitzen unes fotografies de suport que porten de casa relacionades amb un mitjà de transport sostenible. Totes les fotos acaben formant part d’una exposició durant uns dies a l’escola. Un cop acabada l’activitat, els infants s’enduen les imatges per tenir-les de record i compartir les experiències amb la família.