Plataformes veïnals, partits polítics i Ajuntament treballen per evitar que l’extractiva de Can Balasc s’acabi convertint en un abocador similar al què hi ha actualment a Can Carreras, però tots els indicis fan pensar el contrari. Tot i que en un primer moment es va aprovar de forma inicial el Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc, promogut per TMA Grupo Sánchez, l’empresa que gestiona Can Balasc, després es va suspendre a falta d’uns informes. Ja fa 15 mesos que es van presentar al·legacions i encara no s’han respost.
Això podria semblar una bona notícia, però contrasta amb el fet que a principis d’any es va afegir a l’expedient presentat per l’empresa una sol·licitud per delimitar el perímetre a Can Balasc, és a dir, per ampliar l’àrea de l’abocador. La modificació afecta un tram reservat per l’Alta Velocitat Espanyola, que ara s’haurà de pronunciar. “El Grupo Sánchez fa de ‘trilero’, canvia les regles del joc pel seu propi benefici i la Generalitat ho accepta”, afirma el portaveu adjunt d’Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR), Vicenç Rabadán.
Aquesta és la principal novetat, que s’ha conegut després que Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i ACR hagin fet pública la resposta del govern a les preguntes que va fer en seu parlamentària el diputat ecosocialista Salvador Milà. Després d’una visita a l’extractiva a finals del mes de març, el diputat va interrogar l’executiu sobre si es té constància dels moviments de terres que s’estan produint a Can Balasc. La resposta del govern ha estat que l’expedient s’està tramitant i que la intenció és “legalitzar Can Carreras (…) i traslladar l’activitat d’abocador a Can Balasc”. Marta Ribas, diputada ecosocialista al Parlament, considera que “la Generalitat no està actuant” però que l’Ajuntament ho fa de fer, “té autoritat per fer inspeccions, que obri un expedient per les irregularitats”.
Davant la petició ecosocialista, el primer tinent d’alcalde, Manuel Velasco, en declaracions a Ràdio Rubí, ha afirmat que s’ha informat al Departament d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de les infraccions de moviments de terres i superació del límit d’extracció a Can Balasc: “Tenim coneixement que han obert un expedient sancionador”. L’empresa de Can Balasc té una sentència al seu favor que habilita l’espai com a abocador, però només de residus inerts i de construcció. Però sembla que aquesta no és la intenció de l’empresa, que vol fer de Can Balasc un nou Can Carreras i que espera que el PEU li doni via lliure.
Ortiz Blasco, un jutge sota sospita
Joaquin José Blasco Ortiz, un dels jutges que ha emès sentències favorables als interessos de TMA Grupo Sánchez en la llarga jurisprudència entre l’Ajuntament i l’empresa, ha estat condemnat a 2 anys de suspensió i una multa de 13.500 euros per assessorar i afavorir els interessos d’una empresa en el ‘cas de les ITV’.
El director de l’ARC insinua que pot acollir un abocador metropolità
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha fet unes declaracions a ‘El Punt Avui’ en què insinua que Can Balasc o bé la Pedrera Berta – a 300 metres de Rubí- són candidats a acollir un abocador metropolità. Segons Tost, l’actual abocador metropolità de Coll Cardús, a Vacarisses, es tancarà el primer semestre del 2015, i per tant caldrà buscar un nou emplaçament per acollir els residus.
Segons el director de l’Agència de Residus de Catalunya, els emplaçaments ideals per ubicar l’abocador metropolità són antigues extractives amb un terreny d’argila o de pedra granítica compacta, el que situa Can Balasc o la Pedrera Berta en una clara posició per convertir-se en un futur en l’abocador que ha de substituir el de Vacarisses. / M.C.
Rubí vol que el nou pla de residus estableixi distàncies mínimes
L’Ajuntament de Rubí vol que es tinguin en compte les seves al·legacions al Pla Territorial d’Infraestructures de Gestió de Residus Municipals de Catalunya 2013-2020 (PINFRECAT). En la versió revisada del pla, que encara no està aprovat, només es tindran en compte les distàncies respecte a nuclis urbans i altres activitats sense delimitar distàncies concretes. Per això, el consistori reclama que es tinguin en compte les al·legacions que van presentar, entre les quals es demana que s’estableixi una distància mínima respecte els nuclis de població i les zones industrials i que es defineixin unes zones sensibles tenint en compte hospitals i escoles.
El consistori també troba injust que es prioritizin futurs abocadors en zones d’activitats extractives. “Això penalitza fortament els municipis que tenim forats d’extractives, com ara Rubí”. / M.C.