Agraïment a la Penya Blaugrana
La junta de la Coral Unió Rubinenca agraeix a la Penya Barcelonista Ramon Llorens de Rubí la seva generositat pel fet que vàrem poder continuar la nostra activitat de Cant Coral els mesos de setembre, octubre i novembre proppassats.
A finals d’estiu, el local de l’AV Rubí Centre, on des de feia uns anys ens acollia, va cessar totes les activitats programades pel canvi de propietari.
Vàrem poder continuar els assajos al local de la Penya Barcelonista Ramon Llorens fins que la regidoria de Cultura de l’Ajuntament ens va proporcionar poder fer-ho a l’Escola Pau Casals.
Volem fer públic el nostre agraïment pel seu compromís envers la nostra cultura.
Joan Sutrias Asenjo
Secretari de l’Associació Coral Unió Rubinenca
Reciclem aigua?
No sé si reciclar o estalviar l’aigua que va al clavegueram i que es podria aprofitar, es pot definir amb la mateixa paraula.
Quasi tot el país es queixa que no tenim aigua, que fa massa temps que no plou.
La gent només s’en recorda de Santa Bàrbara quan trona i haurien de recordar-se’n del que pot venir més endavant. Estalviar aigua abans que s’acabi.
He fet un petit estudi, a partir del qual he tret les següents conclusions. En aquest cas, no puc fer un judici de les famílies que tenen rentaplats, ja que l’aigua es perd. Els que renten els estris de la cuina a mà, sí que ho podem fer. Un exemple: dues persones poden aprofitar l’aigua clara pel vàter del bany.
Rentar els plats tres vegades al dia són uns 35 litres que es llencen. Lavabo, cuina i dutxa uns 15 litres, esperant que surti l’aigua calenta. Rentar verdures, fruita… uns 5 litres. Total uns 55 litres cada dia que es perden. Si la família és de 4, 5 o 6 membres, pujarà molt més.
Factura de tres mesos són uns 4.950 litres que van a la claveguera.
Ara, multipliquem això per una ciutat com Rubí d’uns 75.000 habitants i ja veurem l’aigua que es malgasta.
Molts que es queixen que no plou, que prenguin nota i estalviïn.
L’aigua es guarda al bany amb dues o tres galledes i es tenen per quan s’hagi de fer servir.
Un altre punt per estalviar aigua és en el bany: consisteix a posar dins de la cisterna una ampolla de dos litres plena d’aigua (l’ampolla ha de ser de plàstic).
Calculant que una persona durant les 24 hores del dia tiri 3 vegades la cadena, durant 90 dies s’estalviarien uns 540 litres.
Aquests càlculs estan fets per dues persones, que serien 1.080 litres en 90 dies, sumant la quantitat de més amunt. Sembla impossible, però és així.
Qui s’hi apunta? Val la pena provar-ho.
Els “pantans” ho agrairïen i no els buidaríem tant.
Resum: ens abaixaran la factura de l’aigua si fem els deures? Ara toca als que fan les factures a veure si rebaixen algun número. Per provar no es perd res.
Francesc Gilibets