A Dolors Mumany
Fa pocs dies, al vostre diari, vaig llegir la notícia que el Casal de la Gent Gran havia homenatjat la Sra. Dolors Mumany i jo me n’alegro molt i des d’aquí volia aprofitar per felicitar-la i explicar-vos el perquè.
Fa molts anys, ella havia estat la meva mestra de català a l’escola Regina Carmeli i després de tants anys i tants moments compartits, segueix sent la meva ‘Srta. Lola’, la persona que em va fer estimar les lletres, la que em permetia entregar redaccions de tres fulls (encara que el màxim fos de mig), la que m’escoltava i em recordava que tenia una habilitat especial per saber traslladar el que sentia quan escrivia i la que m’explicava coses del Rubí agrícola quan vaig necessitar el seu testimoni per un llibre que vaig escriure sobre la vinya.
La Lola sempre ha estat una dona valenta i emprenedora, activa i xerraire i molt presumida. Ha gaudit fent excursions amb la gent del Casal, escrivint editorials pel butlletí, repassant escrits de la gent i despatxant a la botiga que el seu marit, el Domènec Rossell, tenia al carrer Méndez Núñez i que ara porta el seu fill ?’scar. Va ser de les primeres mestres de català a Rubí i va ensenyar-lo sempre amb molta estima i paciència. Animava a l’alumnat a participar en els Jocs Florant amb algun escrit original. També treia el geni i renyava quan ho mereixíem, però molt poques vegades perquè, no és per dir-ho, érem una classe que no creava problemes i gairebé cinquanta anys més tard, aquelles nenes del setanta, encara seguim mantenint contacte i quedant.
Em permeto doncs, felicitar-la per aquest merescut reconeixement i li trasllado la meva sincera admiració, tant per considerar-la la millor mestra que he tingut, com per ser una persona que malgrat les adversitats de la vida, sempre ha tirat endavant amb força i coratge. I és així, d’aquesta manera tan senzilla, com algunes persones, amb el seu tarannà, deixen tan bons records. Una abraçada.
Núria Julià Fosas
Encanto
Hace unos días, Pedro Sánchez, presidente del gobierno español, decía que el desencanto social, de alguna manera, había auspiciado la aparición de VOX, formación política ultra. Puede que así haya sucedido; pero, ¿por qué ha ocurrido el desencanto? ¿Qué ha acaecido para que el encanto haya desaparecido? Es posible que haya más de una razón, pero creo que, sobre todo, los numerosos casos de corrupción en los que se han visto involucrados políticos y grupos de distinta ideología.
Si los ciudadanos se sienten decepcionados es lógico que miren alrededor. Tienen que pasar muchas cosas para que la confianza perdida se torne, otra vez, en interés y atracción por la cosa pública.
Jesús García
Ramblas que no son ramblas
Se le da el nombre de Rambla a aquel paseo central por donde pasean los viandantes y tanto a su izquierda como a su derecha transitan vehículos. En Terrassa, por ejemplo, la Rambla d’Egara, es una verdadera Rambla, ya que los peatones circulan por medio y los vehículos por los lados; pero en cambio, en Sabadell, existe su famosa Rambla, pero de Rambla sólo tiene el nombre, ya que los coches transitan por medio, y los peatones por ambos lados, como en cualquier calle o avenida. Y en Sant Cugat del Vallès ocurre lo mismo que en Sabadell, ya que en sus famosas Rambla del Celler y Rambla Ribatallada, los viandantes pasean por los lados y los vehículos por medio.
En Rubí, el ejemplo más claro de Rambla lo tenemos en la avenida de l’Estatut frente al parc de Ca n’Oriol, que fue inaugurada cuando un servidor era concejal y la alcaldesa de Rubí era Núria Buenaventura.
No se le puede dar el nombre de Rambla a sucedáneos que verdaderamente no lo son, por eso, las comisiones del nomenclátor de los municipios deberían prestar más atención.
José Antonio Ávila