El sindicat CCOO organitza al febrer diverses activitats en commemoració dels 46 anys de l’atemptat contra els advocats d’Atocha perpetrat per un grup d’extrema dreta el 1977, en plena transició franquista. En aquell atac contra un bufet d’advocats laboralistes del carrer Atocha de Madrid, un grup de pistolers va assassinar cinc treballadors.
La primera activitat serà el 7 de febrer a la Sala Neus Català a les 18.30 h i consistirà en la projecció del documental ‘Atocha 1977: los mártires de la democracia’. Posteriorment es produirà una conferència de l’historiador rubinenc Jaume Parras sota el títol ‘La transició a Rúbí’.
El 9 de febrer hi haurà una conferència i col·loqui amb la participació de l’únic supervivent de l’atac terrorista, Alejandro Ruiz Huerta, que explicarà la seva experiència. L’acte serà a l’auditori del Castell a les 18.30 h.
Per últim, el 10 de febrer està prevista la inauguració d’un monòlit en record de les víctimes de l’atemptat en què hi participarà l’alcaldessa, Ana M. Martínez, la regidora de Memòria Democràtica, Elena Montesinos, el supervivent Alejandro Ruiz Huerta i el secretari general de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central, Iván Ramos. L’acte serà a les 12 h a la plaça Jaume Pla i Pallejà, a la seu de CCOO Rubí. Posteriorment, a les 13 h hi haurà una recepció a l’Ajuntament.
46 anys de l’atemptat d’Atocha
El 25 de gener del 1977, a les 22.30 h, un grup de pistolers va assaltar un bufet d’advocats laboralistes ubicat al carrer Atocha, a Madrid, i va obrir foc. Els pistolers van assassinar a trets Luis Javier Benavides, Enrique Valdevira, Javier Sauquillo, Serafín Holgado i Ángel Rodríguez, advocats i treballadors del despatx. Alguns eren membres de CCOO i del Partit Comunista Espanyol, tots en aquella època il·legalitzats.
L’atemptat va ser perpetrat per un grup d’extrema dreta, el Comando Hugo de Sosa de l’Alianza Apostólica Anticomunista (Triple A), i la justícia va poder identificar quatre autors, tres dels quals va processar i condemnar, tot i que mai van complir la totalitat de les penes imposades. José Fernández Cerrá i Carlos García Juliá, els autors materials, van ser condemnats a més de 200 anys de presó, però només en van complir 15 i actualment estan en llibertat. Francisco Albadalejo, considerat l’autor intel·lectual, va rebre més de 60 anys de condemna i va morir a la presó el 1985. Per la seva banda, Fernando Lerdo de Tejado, que es va quedar vigilant l’accés al despatx, va fugir del país aprofitant un permís abans del judici i es troba en parador desconegut, tot i que el seu delicte ja ha prescrit.
Marta Cabrera
NOTÍCIES RECENTS