El piromusical va tancar els cinc dies de Festa Major. / El Grup Fotogràfic ‘El Gra’
Amb una programació reduïda i adaptada a les restriccions per la pandèmia, la ciutat ha viscut cinc dies de Festa Major, durant els quals els rubinencs i les rubinenques han pogut gaudir d’una vuitantena d’activitats distribuïdes en espais delimitats i amb control d’accés.
Descartats espais de referència com l’Escardívol o el pàrquing del Rubí Forma, la festa s’ha reinventat amb nous espais com les escoles Pau Casals o Maria Montessori o l’Espai Artborètum, al parc del Castell, tot plegat per evitar aglomeracions.
Per aquest mateix motiu, tot i que la gran majoria d’activitats eren gratuïtes, s’ha requerit entrada o reserva prèvia per poder-hi assistir. El públic ha adquirit al voltant de 10.000 localitats, amb les quals s’han completat els aforaments de molts espais de la festa, tot i que en algunes activitats puntuals hi havia poca gent.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, fa un bon balanç d’aquests cinc dies de celebracions: “Hem programat la millor Festa Major que podíem fer donades les circumstàncies, apel·lant a la responsabilitat, al civisme i al compliment de les restriccions. I en això hem de donar infinites gràcies a la ciutadania perquè la resposta ha estat exemplar”. A més, la ciutadania ha deixat palès el seu desig de retrobament després d’un any i mig de grans dificultats i no s’ha produït cap incidència destacada.
La gran novetat d’aquest any ha estat l’Artborètum, on s’ha ubicat l’única zona de restauració de tota la festa, un mercat d’art i moda, i una programació diària d’actuacions a càrrec d’artistes locals. L’espai ha obert totes les jornades des de mig matí i fins a les 23 h. Per l’escenari de l’Artborètum, han passat aquests dies els mags Oscar Sanjuan i Mag Esparragow, i els músics locals Joa Lwest, Sergi Estella, Roger Margarit, Golconda i Andrea Mir, i durant alguns moments del cap de setmana ha registrat tanta afluència que hi ha hagut cues per entrar.
En l’àmbit de la cultura popular i tradicional, la Festa Major ha pogut recuperar la ballada de l’Esbart Dansaire, el Concurs de Colles Sardanistes, les audicions de sardanes o la mostra de folklore gallec. Altres propostes clàssiques com els correfocs, les tabalades o les passejades de gegants s’han adaptat a formats estàtics, com també s’han reinventat el seguici de Festa Major, que enguany ha esdevingut una exposició de vestits i imatgeria que es podrà visitar fins al 4 de juliol al Celler, o l’exposició Foto Viva, del Grup Fotogràfic El Gra, que s’ha pogut visionar en format digital a la pantalla del Punt d’Informació de la Festa Major.
Les entitats esportives també han estat molt presents a la festa, organitzant competicions i exhibicions a diferents equipaments de la ciutat, com per exemple, tornejos d’escacs de la Rubinenca, la Milla de Festa Major de la UAR, el torneig del CEB Sant Jordi, l’exhibició de gimnàstica del GAER o l’Obert Internacional de Petanca a l’estadi de Cova Solera.
La programació també ha tingut en compte el públic familiar, amb propostes específiques com la doble sessió del xou musical Big Chicken o els espectacles de circ al Celler. Pel que fa a la joventut, ha tingut el seu espai de referència a l’escola Pau Casals, on s’han programat les diferents activitats de Rubí Jove o el doble concert organitzat per La SoniK i els actes de commemoració del Dia de l’Orgull LGTBI, sempre amb un notable èxit de públic.
La música ha tornat a ser el fil conductor de la festa, amb una dotzena d’artistes convidats al festival RRandom, pel qual s’han venut 4.173 localitats. Les cites de més èxit han estat la doble actuació d’Hija de la Luna i Versión Imposible i el concert del grup Oques Grasses.
Tampoc no ha faltat un gran concert de l’Obrador Coral, el millor blues i jazz de la mà de Societat Blues Rubí i Jazz Rubí, l’espectacle teatral del CasalXou i un muntatge musical a La Sala.