Els centres educatius Maria Montessori, Torre de la Llebre, 25 de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer i Nostra Senyora de Montserrat s’han incorporat al projecte Recooperem, impulsat pel Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès, amb el suport dels ajuntaments, les escoles i les empreses que gestionen el menjador escolar.
La iniciativa té un doble objectiu. Per una banda, es faciliten a famílies en situació de vulnerabilitat àpats cuinats, equilibrats i amb les màximes garanties sanitàries. D’altra, s’evita el malbaratament alimentari i es redueix la generació de residus.
Un cop finalitzat el servei diari de menjador a cada escola, el personal de l’empresa de càtering, en el cas rubinenc, Campos de Estela, prepara el menjar disponible apte per al consum en uns recipients facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries correctes, es distribueix en carmanyoles orgàniques amb la informació corresponent -aliment, quantitat i data de congelació- i es congela a -18º.
A Rubí, l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV) i Frater Nadal, en coordinació amb els Serveis Socials de l’Ajuntament, seran les entitats solidàries encarregades de repartir els àpats entre les famílies necessitades com ara aquelles que estan en risc d’exclusió social, en situació de pobresa energètica o gent gran amb problemes de mobilitat, entre altres. Les entitats han rebut un congelador per conservar els aliments i cursets de formació per garantir les normes de seguretat alimentària.
Un projecte il·lusionant
La directora de l’escola Maria Montessori, Conxita Gimeno, ha destacat que “el fet que la nostra escola formi part del projecte no només ens fa il·lusió sinó que també ens cohesiona i ens consolida”, recordant que el centre és des del 2008 Escola Verda, distinció de la Generalitat pel seu compromís amb el medi ambient. També com “un repte il·lusionant” han descrit la iniciativa des d’ASAV i Frater Nadal, que han destacat el fet de poder oferir aliments ja cuinats a les famílies necessitades.
Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha recordat que “a les llars espanyoles, el 18% dels aliments que comprem es llencen a les escombraries. Dada que demostra que tenim un problema molt greu”. Durant l’any 2016, el projecte Recooperem va permetre repartir 4.331 àpats a 273 famílies en situació de vulnerabilitat i va evitar la generació de 1.950 quilos de deixalles, aliments que s’haguessin llençat, tot i estar en condicions.
Des del Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental, el seu vicepresident, Marc Armengol, ha ressaltat la importància de la implicació dels centres educatius en el projecte: “Les escoles són un canal importantíssim per arribar a les famílies, el que aprenen els nens a l’escola ho traslladen a casa”.
Primera gran ciutat del Vallès
Amb la incorporació de Rubí ja són vuit municipis -Rubí, Castellar, Viladecavalls, Vacarisses, Rellinars, Matadepera, Sant Llorenç Savall i Ullastrell- i 16 escoles les adherides al projecte Recooperem.
L’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que Rubí sigui la primera gran ciutat del Vallès que se suma a la iniciativa i ha destacat el vessant social i mediambiental del projecte. Per Martínez, a més, la iniciativa coincideix plenament amb els eixos prioritaris del govern com són l’ajut a les famílies necessitades i el seu acompanyament.