Quatre espais públics de Rubí van acollir aquest cap de setmana onze espectacles del festival Teatre Sense Teatre, un esdeveniment que ofereix de forma oberta propostes de gran diversitat -circ, teatre, pallassos, música i dansa- per apropar les arts escèniques al gran públic. Centenars de rubinencs i rubinenques van gaudir entre la nit de divendres i la nit de diumenge d’obres de companyies professionals i de teatre amateur vinculades a l’humor absurd, l’amor, la música, el món del circ o la fragilitat de l’ésser humà, entre altres.
La plaça del Doctor Guardiet, la plaça Salvador Allende, el gimnàs de l’escola Schola i la placeta de l’escola Pau Casals van ser els escenaris d’aquesta quarta edició. Enguany, la majoria d’espectacles estaven enfocats a un públic familiar a través de comèdia i circ, com ‘Esquerdes’ de la companyia Hotel Iocandi, ‘Clown in libertà’ dels italians Teatro Necessario, ‘Ye Orbayu’ de Circ Rural Trash, ‘La Bella Tour’, ‘Open Door’ de Pere Hosta o l’animació itinerant de ‘Les Pompiers’ de La Tal.
El punt àlgid del festival es va viure a la plaça del Doctor Guardiet: dissabte a la nit més d’un centenar de persones van gaudir de les funcions nocturnes de ‘Flota…dos’ i ‘Ye Orbayu’. La representació de ‘Flota..dos’ va ser una de les més aclamades per la seva espectacular posada en escena, amb una barreja màgica d’acrobàcies i música en directe en un piano penjat a 8 metres d’alçada. L’obra de David Moreno i Cristina Calleja va guanyar a nivell nacional en les arts escèniques el Premi Max 2019 al Millor Espectacle de Carrer.
La cloenda de diumenge al vespre també va reunir a prop d’un centenar de persones, amb la història muda de ciència ficció i humor absurd ‘Asteroid’ a la plaça Salvador Allende i la traca final amb la música, humor i acrobàcies de ‘Clown in libertà’. Cal destacar també la doble funció dissabte i diumenge de ‘La noche es fría y al invierno no le gustan los perros’ de la companyia rubinenca Tiamat Teatre i protagonitzada per Imanol Fernández, un dramàtic i intens monòleg d’un rodamon que parla sobre temes com la pobresa o la responsabilitat de tenir fills. Aquest va ser l’únic espectacle amb taquilla inversa, que destinava fons a la lluita contra l’exclusió social.
L’alcaldessa en funcions, Ana M. Martínez, va valorar molt positivament aquesta quarta edició “amb una participació molt elevada del públic i espectacles amb tècniques i estils diferents d’altíssima qualitat”. En aquest sentit, el director de La Sala, Àngel Miguel, afirma que, de les 400 cadires repartides en tots els espais de la ciutat, estaven totes plenes durant les funcions i hi havia moltes persones veient l’espectacle dempeus. “L’objectiu del festival és reunir no només al públic que consumeixen teatre habitualment, sinó també atreure a persones que passen pel carrer i no acostumen a anar al teatre”, va sentenciar Martínez.