Ciutadans (C’s), amb Inés Arrimadas al capdavant de la llista, ha aconseguit guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya per segona vegada consecutiva a Rubí. Amb el 100% dels vots escrutats, la candidatura unionista ha aconseguit 14.663 vots i un percentatge de sufragis del 33,82%, gairebé 8 punts més que en les darreres eleccions catalanes, que també van guanyar a la ciutat. El portaveu del grup municipal de C’s, José Abadías, s’ha mostrat “molt content” pels resultats aconseguits al municipi, que qualifica de “molt importants” i que han demostrat que Rubí “no està per la independència”.
La segona força política a Rubí ha estat per primera vegada Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), encapçalada per Oriol Junqueras, amb un 19% dels vots i 8.246 sufragis. En les darreres eleccions autonòmiques, Junts pels Sí, formada per ERC i Convergència Democràtica de Catalunya, va ser qui va quedar en segona força, molt a prop de C’s.
El tercer partit més votat ha tornat a ser el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), liderat per Miquel Iceta, que ha aconseguit el 17,23% dels sufragis, pràcticament el mateix resultat que va obtenir el 2015 tot i aconseguir 7.470 vots.
Per sota d’aquests tres partits, s’ha situat com a quarta força Junts per Catalunya (JxCat), que en les darreres eleccions es va presentar en coalició amb ERC. La candidatura de Carles Puigdemont ha sumat un 11,17% dels vots i 4.844 paperetes.
Patacada del PP, la CUP i els comuns
Catalunya en Comú-Podem (CeC), encapçalada per Xavier Domènech i candidatura que havia guanyat a Rubí en les dues darreres eleccions al Congrés dels diputats, només ha pogut sumar un 9,43% dels suports, amb poc més de 4.000 vots. Els resultats dels comuns indiquen que han perdut tres punts respecte a les darreres eleccions al Parlament del 2015, quan van obtenir un 12,4% dels vots.
La penúltima força torna a ser el Partit Popular, encapçalat per Xavier García Albiol, que ha aconseguit un 3,9% dels sufragis, 5 punts menys que en les darreres eleccions catalanes.
Per últim, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) també retrocedeix a la ciutat, 3 punts menys respecte al 2015. En aquesta ocasió, els cupaires representen un 3,35% dels vots i poc menys de 1.500 sufragis.
Els vots han blanc han representat només el 0,42% i els vots nuls el 0,39%.
Analitzant les dades respecte a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, la força que més ha perdut en aquests comicis és el PP, amb 5 punts menys, seguida per la CUP i els CeC-Podem, amb tres punts menys.
C\’s també guanya a Catalunya però el bloc indepdenentista manté la majoria
A Catalunya, la força més votada també ha estat Ciutadans. Inés Arrimadas ha aconseguit que la força taronja es proclami vencedora de les eleccions per primera vegada a la història i ho ha fet tant amb escons (37) com amb vots amb més d\’1.100.000 sufragis. La formació unionista aconsegueix 12 diputats més que en els comicis del 2015,
La segona força més votada ha estat la candidatura de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, que ha aconseguit 34 diputats amb més de 940.000 paperetes. Esquerra Republicana de Catalunya, liderada per Oriol Junqueras, amb 32 escons, i més de 920.000 vots, ha estat la tercera força a Catalunya. Entre les dues forces, que al 2015 es van presentar sota la coalició de Junts pel Sï, han guanyat quatre escons.
El Partit dels Socialistes de Catalunya, amb Miquel Iceta, ha sumat 17 diputats, un més que al 2015, amb més de 600.000 votants.
Els tres darrers partits amb representació parlamentària són també els que més retrocedeixen. En Comú-Podem, amb Xavier Domènech al capdavant, perd 3 diputats i es queda només amb 8 després d\’aconseguir poc més de 320.000 vots. La Candidatura d\’Unitat Popular, liderada aquesta vegada per Carles Riera, ha perdut 6 escons respecte al 2015 i es queda amb només 4 amb 190.000 vots. I, per últim, el gran perdedor de les eleccions, el Partit Popular de Xavier García Albiol, que només ha aconseguit 3 diputats, perdent 8 escons respecte a les darreres eleccions. Els populars s\’han uedat amb 180.000 paperetes.
La candidatura del PACMA, el partit animalista, segueix sense entrar al Parlament amb 38.000 vots; i Recortes Cero tampoc aconsegueix accedir a la cambra i només treu 10.000 sufragis.
Amb aquests resultats, els partits independentistes continuen sent majoria al Parlament amb 70 diputats, mentre que els partits que no porten la independència al seu programa sumen 65 escons,