L’Ajuntament de Rubí impulsa des d’aquest dilluns la recollida de residus porta a porta per gairebé 200 comerços, ubicats tots a l’àrea de vianants del centre de la ciutat. Es tracta d’una mesura encaminada a millorar el reciclatge i la correcta separació dels residus, que a Rubí continua sent una assignatura pendent de cara als objectius per millorar la sostenibilitat ambiental. “L’objectiu és millorar el reciclatge i arribar a una taxa del 70%, tot i que tenim clar que això no ho aconseguirem només amb el porta a porta comercial”, ha explicat l’alcaldessa, Ana M. Martínez. Segons les darreres dades sobre el reciclatge a la ciutat, Rubí recicla només el 39% de les escombraries.
El nou porta a porta per als comerços és, en realitat, una ampliació, ja que algunes fraccions, com és el cas del paper i cartró, ja s’estaven recollint. A més, no tots els comerciants faran totes les fraccions. Segons les dades facilitades per l’Ajuntament, en aquesta zona del centre es recolliran residus orgànics a 63 establiments; paper i cartró a 182; vidre a 41; envasos a 155; i la fracció resta a 170. El regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica, Andrés Medrano, considera que aquest és “un pas valent, perquè es podria haver esperat més” i reconeix que “té els seus riscos” i que poden “sorgir crítiques”, però ha avisat que el sistema s’anirà millorant amb el temps i “es consolidarà”.
Com funciona el porta a porta?
En el projecte hi participen gairebé 200 comerciants de l’àrea de vianants que durant els darrers mesos han estat treballant juntament amb l’administració local per tal de fer aquest pas en la recollida dels residus. S’ha acordat que només els grans generadors facin una recollida selectiva completa, és a dir, amb totes les fraccions, mentre altres comerços únicament reciclaran la fracció que més generin. A tal efecte, cada comerç ha rebut els contenidors necessaris per poder fer el porta a porta. Els contenidors on es dipositaran les bosses amb les escombraries de cada fracció, que seran d’ús exclusiu per cada comerciant, tenen incorporat un xip amb tecnologia per fer el seguiment, per recollir dades sobre la quantitat i la qualitat de la recollida. Pel que fa al material que s’haurà d’utilitzar, com les bosses compostables o les bosses de plàstic reciclat, es lliuraran de forma gratuïta als comerciants.
Els residus es recolliran de forma diària o setmanal, segons el calendari establert per l’Ajuntament. A excepció del vidre, que es recollirà de 13 h a 14 h, la resta d’escombraries es recolliran a partir de les 20.30 h i fins a les 24 h. Els residus orgànics es recolliran cada dia i el paper i cartró de dilluns a diumenge. Els envasos es recolliran el dimarts, dijous i dissabte i el vidre el dimarts i divendres. Per últim, la fracció resta es recollirà només els dimecres. En el cas de residus voluminosos, caldrà trucar al Telèfon Verd, i els residus especials, s’hauran de portar a la Deixalleria o a un Punt Verd. Els comerciants tenen a la seva disposició l’Oficina del Porta a Porta i Comerços (OPAPIC) per tal de resoldre dubtes i comunicar incidències.
Segons ha explicat el regidor de Comerç, Moisés Rodríguez, la implementació d’aquest nou sistema s’ha fet de la mà de les associacions de comerciants, amb qui s’han mantingut diverses trobades per posar a punt el dispositiu de forma consensuada. El regidor ha destacat “el compromís” dels comerciants i ha recordat que el comerç local genera un terç de tots els residus de la ciutat.
Porta a porta en l’àmbit domèstic
Segons les dades aportades per altres municipis de l’entorn, la millor manera d’incrementar el percentatge de reciclatge és instaurar la recollida porta a porta en les escombraries domèstiques, una mesura que, a més de ser impopular, troba obstacles en ciutats amb alta densitat.
A Rubí, de moment, no està previst implementar el porta a porta en l’àmbit domèstic de forma generalitzada. L’alcaldessa no s’ha volgut mullar sobre quin serà el model que es desenvoluparà en un futur en l’àmbit de la recollida d’escombraries, però sí que ha insistit en la necessitat de caminar cap a un model que fomenti el reciclatge. “Tenim una ciutat amb peces diferents i requereix qüestions diferents. Cal treballar de quina forma es podria millorar en barris més densos”, i ha afegit que “el repte és continuar millorant aquestes xifres a tota la ciutat, perquè Rubí és el centre, els polígons, els barris i les urbanitzacions, són moltes qüestions i tècnicament no és fàcil”.
A banda del porta a porta comercial de l’àrea de vianants, l’Ajuntament de Rubí té altres projectes de porta a porta a les escoles i de grans generadors de residus dels polígons industrials.