Des d’aquest dijous 1 d’abril, les persones que aparquin en les places senyalitzades com a zona taronja sense obtenir el tiquet d’estacionament gratuït a través de l’aplicació mòbil Parkunload o a través de la web d’aquesta podran ser multades. També ho seran aquelles que superin els 90 minuts d’estacionament que estableix el model implantat per afavorir la rotació de vehicles, especialment en zones comercials de la ciutat.
Segons el consistori, des que el nou sistema de zona taronja va entrar en funcionament l’1 de febrer, 11.765 persones s’han descarregat l’aplicació mòbil que permet marcar l’inici i la finalització de l’estacionament en aquestes places. Les dades apunten que s’ha generat una mitjana de 512 tiquets diaris, amb un índex de rotació de 2,9.
La zona taronja funciona de dilluns a dissabte, de 9 a 13.30 h i de 16.30 h a 20.30 h. En aquestes franges horàries, les persones que vulguin aparcar en una plaça taronja han d’obtenir el tiquet virtual a través de l’app. La tecnologia Bluetooth permet al sistema detectar automàticament el codi de la zona on s’hagi estacionat. Aquest codi, indicat als senyals de la zona taronja de cada zona, també es pot introduir de forma manual.
Un èxit, segons el govern
El regidor de Mobilitat, Rafael Güeto, considera que “les prop de 12.000 descàrregues que ha registrat l’app durant aquests dos primers mesos ens indiquen que la prova pilot relativa al nou sistema d’estacionament gratuït regulat ha estat un èxit”. Per Güeto, la nova zona taronja “ha tingut una bona acollida entre la població, que té l’opció de poder aparcar el seu vehicle sense cost a zones d’alta demanda per poder fer gestions i compres a la zona”.
A més, l’executiu considera que l’ús d’aquest sistema permet al consistori disposar d’una informació “molt valuosa” per poder millorar el servei, ja que permet controlar en temps real els llocs d’aparcament buits i possibilita fer una anàlisi dels hàbits d’estacionament dels usuaris, entre altres. Tota aquesta informació es perdria si no s’utilitzés aquesta tecnologia, motiu pel qual, ara l’hora d’inici d’estacionament a la zona taronja no es pot fer servir mitjançant una nota o un rellotge de cartró.
El consistori apunta que les persones que no disposin d’un telèfon intel·ligent o bé no vulguin fer servir aquest sistema tenen a la seva disposició la resta de places d’estacionament de què disposa la ciutat.
El 79% dels conductors no han fet servir mai una app d’aparcament
Segons un estudi internacional realitzat per la tecnològica EasyPark, el 79% dels conductors espanyols mai han fet servir apps per aparcar i el 40% ni tan sols n’han sentit a parlar, davant el 22% que les han utilitzat en alguna ocasió.
L’estudi apunta que l’usuari mitjà d’aquest tipus d’app és un home d’entre 30 i 44 anys amb poder adquisitiu alt i que viu a grans ciutats, especialment Madrid o Barcelona. El director general d’EasyPark a Espanya, Jaime Requejo, considera que aquestes dades demostren que “l’índex de penetració d’aquest tipus d’aplicacions a Espanya encara té un gran marge de creixement, tot i que, cada any, el nombre d’usuaris s’incrementa significativament”.