El consistori rubinenc ha impulsat la constitució de la Taula local de la Memòria Històrica, una demanda que el Ple va aprovar el febrer del 2017 juntament amb la petició de col·locar Stolpersteine -uns cubs que homenatgen les persones deportades a camps de concentració nazi- a les cases dels 11 rubinencs que van ser deportats.
L\’Ajuntament va explicar que ja s\’ha fet la sol·licitud al Memorial Democràtic de Catalunya per col·locar aquestes petites llambordes a terra, però que no es podran col·locar durant aquest any. L\’alemany Gunter Demnig, que és qui realitza a mà cadascuna d\’aquestes plaques, no pot assumir més encàrrecs durant el 2019. No obstant això, segons ha explicat el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, l\’Ajuntament \”pressionarà\” perquè les Stolpersteine es col·loquin a Rubí \”com més aviat millor\”.
Dins l\’òrgan, també es van abordar altres qüestions, per exemple el nomenclàtor de la ciutat. La Direcció General de la Memòria Històrica va enviar una carta a Rubí, entre altres municipis, per tal que eliminessin símbols franquistes. L\’Ajuntament ha confirmat que a la ciutat no hi ha carrers ni places relacionats amb la dictadura, però sí que ha detectat dues plaques amb simbologia franquista. La intenció del consistori és posar-se en contacte amb les comunitats de veïns per retirar-les.
També es va avançar que l\’administració local està treballant per instal·lar una exposició sobre el cost humà de la Guerra Civil i la postguerra.
A la Taula local de la Memòria Històrica, que va tenir lloc el divendres al vespre, hi van assistir representants dels grups municipals, entitats locals com ara l\’Associació per a la Memòria Històrica Neus Català, historiadors locals i tècnics municipals que treballen a l\’Arxiu i al Museu. Per l\’alcaldessa, Ana M. Martínez, aquest serà \”un espai de treball permanent on abordar tots els temes relacionats amb la memòria històrica\”.