La notícia de la marxa de Continental de Rubí al mes de novembre va caure com una bomba sobre una ciutat que basa -o com a mínim ho pretén- el seu motor econòmic en la indústria. En un despatx d’Alemanya, uns directius van decidir que calia desfer-se de la segona fàbrica més gran de Rubí per traslladar i renovar la seva producció a una regió on puguin obtenir més rèdits econòmics. Coses de la globalització i del capitalisme. Simplificant molt, aquesta seria una imatge del que està passant a Rubí amb la Continental, però la realitat mai és simple, sinó al contrari.
La seva complexitat radica precisament en què el futur de més de 700 persones està lligat a aquesta companyia i cadascuna d’elles té una història i unes necessitats particulars. Si l’empresa tanca, algunes persones no tindran dificultats per trobar noves feines, és cert, però altres, potser per l’edat, ho tindran molt més difícil, mentre n’hi ha que veuran com inevitablement els dos membres de la família es queden de cop a l’atur.
En qualsevol cas, cal recordar que són els treballadors i les treballadores els que amb la seva capacitat productiva han contribuït a enriquir l’empresa que ara amaga amb deixar-los a tots al carrer si no apareix cap comprador interessant. Sense ànims de ser alarmistes, la situació és complicada, angoixant pels qui la pateixen, però transcendeix les famílies afectades i suposa un problema per la ciutat.
És imprescindible que les administracions empenyin l’empresa juntament amb els treballadors a trobar una solució raonable per aconseguir mantenir el màxim nombre de llocs de treball en aquest procés de reindustrialització. El contrari pot resultar un drama per una ciutat que durant el 2019 no ha creat gens d’ocupació i que es trobaria amb una bossa de nous aturats que haurien de buscar-se la vida en un mercat laboral precari i amb escasses oportunitats.
Curiosament, o potser no tant, aquests dies s’ha sabut que la multinacional Amazon instal·larà un centre logístic a la ciutat, concretament al polígon de Can Rosés. L’anunci ha tingut, en general, bona rebuda entre la població, ja que segons s’ha anunciat pot suposar la creació de 300 llocs de treball. Veurem si aquestes dades optimistes es confirmen o no, però no ens enganyem, un magatzem logístic no és una fàbrica i la mà d’obra que necessita és molt menor. Tot i això, és una notícia esperançadora pel futur de la ciutat i que demostra que Rubí, per molts motius, segueix tenint potencial per acollir empreses.