L’Ajuntament, amb el suport de la Diputació, ha impulsat aquest any el projecte ‘Conviure a les comunitats de Les Torres’, una iniciativa per reduir els conflictes de convivència detectats en el barri a partir de la generació d’un espai de reflexió i debat entre el veïnat. La proposta s’ha treballat des dels serveis municipals d’Habitatge i Mediació Ciutadana.
El Servei d’Habitatge va detectar, en el marc de la Mesa pel Dret a l’Habitatge, tot un seguit de conflictes de convivència a diferents comunitats de veïns de Les Torres relacionats amb ocupacions de pisos, impagaments de quotes de comunitat, gestió d’espais comuns, neteja i soroll, entre altres.
Per donar resposta a la situació, es va sol·licitar suport a la Diputació de Barcelona per elaborar una guia per a comunitats veïnals que facilités eines per a millorar la convivència i per a la prevenció i resolució de conflictes.
En una primera fase del projecte, es van mantenir trobades amb els tècnics i tècniques municipals que treballen al territori, la Policia Local i l’equip directiu de l’Escola Montessori. Fruit d’aquestes reunions, es va obtenir una primera radiografia de la situació del barri que, entre altres, va evidenciar que hi ha moltes idees preconcebudes al voltant de Les Torres i que algunes de les problemàtiques que es relacionen habitualment amb el barri, com ara les ocupacions, no són més freqüents que en altres zones de la ciutat.
Després d’aquesta primera etapa, es va traslladar el projecte als veïns i veïnes amb l’objectiu de recollir les seves experiències i opinions, identificar xarxes i espais de participació al barri i començar a recollir propostes de canvi. Aquest treball d’aproximació al veïnat es va fer a través d’entrevistes individuals i en grup, així com d’una acció al mercat veïnal de segona mà i la participació a les comissions de barri.
Aquesta fase del projecte va permetre constatar que bona part dels problemes a les comunitats de Les Torres estaven relacionats amb una manca de sentiment de pertinença al barri i a la progressiva pèrdua de les xarxes de relació veïnals. Davant d’això, es va acordar establir un procés de benvinguda adreçat als nous residents, en què siguin els propis veïns i veïnes els encarregats de l’acollida. També s’ha proposat editar algun tipus de material que serveixi com a carta de presentació del barri per a aquestes persones nouvingudes, amb informació essencial sobre Les Torres i una explicació gràfica de les normes bàsiques de convivència de les comunitats.
Les conclusions del treball realitzat fins al moment es presentaran al veïnat en el marc d’una jornada lúdica que tindrà lloc el 30 de novembre, coincidint amb els actes del Dia Universal dels Drets de la Infància. La idea que és que el projecte no mori aquí, sinó que tingui una continuïtat de la mà dels propis veïns i veïnes de Les Torres. Si aquesta prova pilot obté bons resultats, el consistori estudiarà implementar-la a la resta de barris.