De la mateixa forma que els rubinencs mantenim uns costums per Tots Sants, també se segueixen les tradicions pel que fa a l’elecció dels serveis funeraris escollits pels nostres difunts. Així, l’enterrament, que data d’èpoques prehistòriques, es manté com el ritual funerari més habitual a Rubí.
Malgrat això, des de fa uns anys cap aquí, es pot observar una clara tendència de canvi en els costums i rituals per acomiadar els nostres éssers estimats. Cal destacar, a grans trets, l’augment considerable de les incineracions en els últims anys i encara és més destacable l’increment dels casos en els quals familiars d’un difunt exhumen les restes del cadàver per incinerar-los posteriorment.
Darrere d’aquest gran canvi de tendència, hi ha principalment dos motius: un social i un altre econòmic. Pep Rodríguez, cap del cementiri, considera que es tracta més d’un canvi de costums de la societat que una qüestió estrictament econòmica. De fet, hi ha dues dades que així ho avalen. En primer lloc, si ens centrem en les dades d’incineracions, veiem que, de les 400 defuncions aproximades que hi ha a Rubí en un any, un 30% dels familiars d’aquests difunts ja opten per la incineració. Per tant, són unes 120 incineracions immediates a la defunció -sense tenir en compte aquelles que es realitzen posteriorment a l’enterrament del difunt-, de les quals únicament arriben al columbari del cementiri entre 8 i 12. Pel que fa a la resta, més d’un centenar d’urnes a l’any, se les queden els familiars, ja sigui per tenir les cendres a casa o per deixar-les anar sota la voluntat del difunt.
En segon lloc, cal tenir en compte que estan augmentant considerablement les incineracions dels cossos que ja portaven enterrats un mínim de cinc anys. Això vol dir que, econòmicament, suposa una despesa doble per als familiars: el que es va pagar per l’enterrament i el que es paga ara per incinerar.
Tot i això, l’aspecte econòmic, i més en aquests anys de crisi, tampoc és descartable. La mitjana de preu d’un nínxol és de 1.085,38 euros -xifra que varia segons la posició al cementiri i segons el pis en el qual es trobi-, mentre que el preu mitjà d’un columbari -sepultura per a les cendres al cementiri- és de 254,33 euros, tenint en compte que variarà si és d’acer inoxidable o si és d’obra i segons els anys de cessió de drets. A simple vista és molt més econòmic el columbari, pel que podríem trobar un factor econòmic que canviés la tendència, tot i que s’han de tenir en compte altres taxes i serveis que aquí no contemplem.
El cementiri rubinenc s’està habilitant per a aquest canvi amb la construcció fins al moment d’un total de 48 columbaris. Tot i que continua havent-t’hi molta diferència amb la quantitat de nínxols i tombes, que sumen 7.000. Moltes cendres no es dipositen al cementiri, sinó que majoritàriament se les emporten les famílies i d’altres es desen als nínxols dels familiars.
Finalment, destacar que en el cas de les cerimònies funeràries tradicionals, a Rubí no hi trobem grans canvis: sobre el 80-90% són cerimònies religioses catòliques. A la resta, s’opta per cerimònies civils al mateix tanatori.
Altres religions
Pel que fa als funerals de persones que no prediquen amb la religió catòlica, a Rubí hi ha un índex molt baix i, de fet, en els últims anys només s’han registrat defuncions de musulmans. En aquests casos, la família neteja el cos i el prepara, i la immensa majoria se’ls emporta cap al seu país d’origen.